Девет жертви на поредната трагедия по пътищата в България

19 са ранени при челен сблъсък на бус и камион край ловешкото село Микре

Девет души загинаха, а други 19 са ранени при тежка катастрофа по пътя София – Варна край ловешкото село Микре. Някои от пострадалите са в тежко състояние в болницата в Ловеч и броят на жертвите може да нарасне. Преценява се тяхното състояние, за да бъдат транспортирани до София, където ВМА и болница "Лозенец" имат готовност да приемат ранените.
 
Сред тях е жена с множество счупвания и тежка лицева травма, с която местните лекари в Ловеч не могат да се справят, и се обсъжда как пациентката да бъде превозена до София, съобщиха от Военномедицинска академия (ВМА). Шестима са със счупени тазове, която е една от най-тежките травми със загуба на кръв. По нареждане на премиера Бойко Борисов в Ловеч бяха изпратени четири реанимобила от ВМА и болница "Лозенец" в помощ на колегите им.

Очаква се жената с лицевата травма и четирима от ранените със счупени тазове да бъдат настанени във ВМА, каза пред журналисти и.д. началникът на лечебното заведение полк. Венцислав Мутафчийски. Две жени – също с фрактури на таза, ще бъдат приети в болница "Лозенец", каза директорът на лечебното заведение проф. Любомир Спасов.

Екипите ще тръгнат заедно към София, каза Мутафчийски. Линейките, които бяха изпратени в Ловеч, разполагат с консумативи и кръв, които при нужда ще се предоставят на местната болница.
 
Десет минути преди 13 часа в петък са се сблъскали пътнически микробус и камион на пътя край село Микре. В буса са пътували 26 незрящи от Перник, връщащи се от екскурзия в Дряново,

"Автобусът внезапно се е появил в насрещното платно", каза на брифинг окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков.
 
При сблъсъка шестима са загинали на място, другите трима са починали докато са транспортирани до болницата в Ловеч.
 
Сред загиналите е и шофьорът на микробуса. Водачът на камиона, който е сред ранените заедно със спътника му, твърди, че автобусът е излязъл неочаквано в неговото платно. В момента се извършват технически експертизи и разследване на инцидента, заявиха от МВР.

На ловешката болница, където са настанени 17 от ранените, са осигурени допълнителни консумативи. Други двама тежки пострадали са транспортирани до УМБАЛ Плевен. В готовност да приеме пострадали в инцидента е и болницата във Велико Търново, съобщи правителственият пресцентър.
 
"Предстои една жена да бъде транспортирана до София. Останалите са настанени в неврологично отделение, в отделението по ортопедия, в хирургията. Имаме един, който е в тежко състояние и в момента е в операционна. Тези, които са с опасност за живота, ще бъдат транспортирани, а другите ще бъдат лекувани и наблюдавани. Засега не мога да кажа, че са напълно стабилни, но се обработват и екипите са на местата си. Цялата болница е в наличност, така че всеки помага с каквото може", каза д-р Анка Георгиева, директор на ловешката болница.

Президентът Румен Радев изказа съболезнованията си на близките на жертвите и на ранените и оцени високо бързите действия на медицинските екипи и на компетентните органи за оказване на помощ на пострадалите. Държавният глава изрази надеждата си за бързото им възстановяване.
 
От транспортното министерство съобщиха, че фирмата собственик на камиона е "Камаджиев-Милк“ ЕООД, а на автобуса -" ВИ-ЕМ“ ЕООД. На "ВИ-ЕМ" е правена комплексна проверка в края на 2016 г., при която не са констатирани нарушения.
 
Водачите на камиона и на  автобуса са притежавали всички необходими документи за упражняваната от тях професия - професионална компетентност и квалификации, психотест, стаж и др.
 
В хода на проверката е установено, че фирмата превозвач на автобуса не е подала заявка за случаен превоз и ще бъде глобена 200 лв. Преди месец на същия водач е съставен акт за претоварване, тъй като е превозвал двама човека повече.
 
По отношение на фирмата собственик на камиона "Камаджиев-Милк“ ЕООД не са констатирани нарушения.
 
Пътят София-Варна в района на селото беше временно затворен.
 
Трагедията се случва два дни преди Световния ден в памет на жертвите от пътнотранспортни произшествия - 19 ноември. По този повод по-рано през деня Националният статистически институт (НСИ) съобщи, че през 2016 г. в България са убити на пътя 708 души, а 9374 са ранени. За сравнение, през 2011 г. убитите са били 657 души, а през 2007 г. - 1006. От загиналите през 2016 г. 190 души са били пътници в превозни средства, 281 - водачи на леки коли, а 118 души - пешеходци.

Споделяне

Още по темата

Още от България