Дeветима кандидати да оглавят БНТ

Конкурсът може да се окаже нелегитимен

Дeветима кандидати да оглавят БНТ

Деветима души са подали документи за участие в конкурса за генерален директор на БНТ до крайния срок, който изтече в понеделник в 17 часа, съобщиха за Mediapool от Съвета за електронни медии (СЕМ).

Сред тях са първоначално сочените за фаворити Константин Каменаров и Емил Кошлуков.

Константин Каменаров е журналист и бивш оперативен директор на БНТ. Кошлуков пък е политик и журналист, бе за кратко изпълнителен директор на ТВ7, преди телевизията да фалира.

Кандидат за шеф на БНТ е и бившият директор на БНР Валери Тодоров. Той изкара два мандата на поста в радиото, след което за кратко бе зам.-директор на Националната опера и балет. Бил е кореспондент на националното радио и на БНТ в Москва.

Друг желаещ да оглави националната телевизия е спортният журналист Сашо Йовков. Той от години е в спортната дирекция на националната телевизия и за номинацията му се говори отдавна.

Документи в понеделник е подал и дългогодишният водещ на "Панорама" Иван Гарелов.

Бившият главен счетоводител, финансов, изпълнителен и за кратко и.д. генерален директор на БНТ Тома Иванов е следващият мераклия за стола на Вяра Анкова. В периода 2001-2006 г. Иванов е член и изпълнителен секретар на СЕМ.

Друг желаещ да оглави БНТ е журналистът Стоил Рошкев от парламентарния новинарски екип на медията. Рошкев е най-младият след кандидатите до момента - роден е през 1976 г. Той бе конкурент на Вяра Анкова и когато тя се кандидатира за втори мандат.

Кандидат за директор на БНТ е и кадърът на ТВ "Скат" Теодор Ангелов, който бе „острието“ на Валери Симеонов в телевизията.

Традиционно за поста на генерален директор на БНТ се явява и гражданинът Радослав Главчев.

Конкурсът може да се окаже нелегитимен

Междувременно стана ясно, че конкурсът за шефския пост в обществената медия може да се окаже нелегитимен, а резултатът му, какъвто и да е той, може да бъде оспорен в съда. Това твърди бившият председател на СЕМ доц. Георги Лозанов.

По думите му СЕМ, който организира и провежда конкурса, не си е свършил работата и не е изпълнил критериите на Закона за радиото и телевизията.

Според нормативния акт конкурсът за нов генерален директор на БНТ трябва да бъде обявен от регулатора преди изтичането на мандата на стария шеф на телевизията.

Мандатът на настоящия директор Вяра Анкова изтече преди почти година - на 1 август 2016-та. За нея това бе втори тригодишен мандат и по закон тя няма право на следващ. В началото на юни 2016 г, обаче парламентът промени Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), така че генералните директори на обществените медии да могат да останат на поста си до избора на техни заместници.

Това по никакъв начин не можеше да бъде основание да не се обяви конкурс, но СЕМ, който по това време вече бе в обновен състав с новите попълнения от квотата на парламента, реши да го отложи, позовавайки се на новата законова разпоредба.

Тази разпоредба обаче, както гласи законовият текст, може да се приложи само в случай, че бъде обявен конкурс, но не бъде избран нов шеф на телевизията.

През август 2016-та СЕМ не направи това с аргумента, че "сезонът не е подходящ за конкурс". Тогавашната шефка на СЕМ Мария Стоянова каза, че новите членове на регулатора искат да променят процедурата по избор и да внесат "европейски регламенти в нея", включително обществено обсъждане на кандидатури и концепции.

Последно в края на ноември 2016 г. всичките петима членове на СЕМ гласуваха "въздържал се" за обявяването на процедурата за избор на генерален директор на БНТ.

Процедурата предвиждаше конкурсът да започне от 1 декември, а самият избор да се състои на 31 януари тази година. Към онзи момент президентските избори бяха приключили с победа на издигнатия от БСП Румен Радев, а правителството на Бойко Борисов подаде оставка и страната пое към предсрочни парламентарни избори.

В тази ситуация членовете на СЕМ отново отложиха конкурса за шеф на БНТ с мотива, че темата е обект на политически спекулации и манипулации и го оставиха за "по-стабилен обществен момент".

В крайна сметка регулаторът стартира процедурата едва през пролетта на 2017 г.

"В момента регулаторът е в ситуация на неизпълнение на Закона за радио и телевизия. Или по-точно, опитва се да изпълни закона, след като е отказал да го направи", каза пред Mediapool доц. Лозанов, припомняйки, буквата на закона. "За да бъде легитимен този конкурс СЕМ трябваше още лятото на 2016 година, преди изтичане на мандата на Вяра Анкова, да обяви конкурс за БНТ. И едва тогава – ако не събере мнозинство нечия номинация, тя да изпълнява длъжността докато се завърши процедурата", каза той.

По думите му в настоящата ситуация, който и да бъде избран за шеф на националната телевизия, всеки друг може да оспори избора му, защото формално е нарушена законовата процедура.

"Ситуацията е тупик, защото всеки конкурс, проведен в момента ще бъде нарушение", смята Лозанов. По думите му са необходими козметични законови поправки, за да може процедурата да бъде легитимна.

Ако пък сега не бъде избран директор, следващият избор също ще бъде легитимен, тъй като ще сме в хипотеза на ЗРТ, която СЕМ ползва неправеомерно – няма да има избран директор и Анкова ще продължи да изпълнява функциите си.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?