Деветима кандидати за генерален директор на БНТ

Девет са кандидатите за генерален директор на БНТ, подали документи в СЕМ до 17 часа в четвъртък, когато изтече крайният срок за участие в конкурса.

Това са сегашният генерален директор на телевизията Вяра Анкова, оперативният директор Константин Каменаров, доскорошният шеф на БНР Валерий Тодоров, популярното телевизионно лице Камен Воденичаров, репортерът в телевизията Стоил Рошкев, журналистът Георги Божков, инженерът Радослав Главчев, бившият ръководител на българския културен институт в Берлин Оли Груева и Красимир Ангелов.

Новият директор на обществената национална медия трябва да бъде избран до 26 юли, тъй като мандатът на настоящия Вяра Анкова изтича на 31 юли.

Кандидатите трябва да са български граждани, да имат завършено висше образование, да притежават опит в електронните медии, електронните съобщения, журналистиката, правото или икономиката, да имат обществен авторитет и професионално признание, да са с най-малко петгодишен трудов стаж в телевизия.

Освен това кандидатите трябва да отговарят на изискванията на чл. 26 от Закона за радиото и телевизията, според които не трябва да са осъждани, не могат да са еднолични търговци, собственици на капитала на търговски дружества, съдружници, управители, прокуристи или членове на ръководни и контролни органи на търговски дружества и кооперации, както и да не са били щатни и нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност.

Съветът ще оповести имената на допуснатите кандидати до 12 юли.

В открити заседания СЕМ ще проведе събеседване с одобрените кандидати. Тези заседания са предвидени за 22, 23 и 24 юли. След това с явно гласуване ще се състои и изборът за генерален директор на БНТ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?