Деветима убити и 85 ранени при сблъсъци между привърженици и противници на Морси в Кайро

Деветима убити и 85 ранени при сблъсъци между привърженици и противници на Морси в Кайро

Девет души са били убити в египетската столица Кайро и на други места в страната при сблъсъци между противници и привърженици на сваления от армията президент ислямист Мохамед Морси, предават осведомителните агенции във вторник. Най-малко 85 души са ранени.

В Кайро сблъсъците избухнаха вчера вечерта на площад "Тахрир". Първоначално там бе съобщено за един убит и 15 ранени.

Според полицейски източници стотици привърженици на Морси влезли в сблъсък с местни жители, улични продавачи и други и близо до главния кампус на Каирския университет в провинция Гиза, южно от Кайро. Полицията използвала сълзотворен газ, за да потуши насилието. Срещу нея били хвърлени камъни. Чули се и изстрели, а няколко коли в района били смачкани или подпалени.

Временният президент Адли Мансур призова за помирение между всички египтяни, след като двама души бяха убити и около 20 бяха ранени вчера при сблъсъци между привърженици и противници на Морси в центъра на Кайро, предаде ДПА.

"Искаме да отворим нова страница в историята на нашата нация", заяви Мансур в реч по телевизията снощи по повод годишнината от египетската революция от 1952 година.

"Крайно време е да изградим страна, която се е помирила с миналото, за да построи бъдещето", заяви той.

Във вторник се навършват 61 години от революцията на 23 юли, когато 150-годишната монархия беше свалена от "Свободните офицери", сред които бяха покойните президенти Гамал Абдел Насър и Мохамед Нагиб.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?