Деветомайски парад в Москва - демонстрация на сила, достойна за Съветския съюз

Путин: Русия ще стори всичко, за да не посмее вече никой и никога отново да разпали война

Деветомайски парад в Москва - демонстрация на сила, достойна за Съветския съюз

Русия отбеляза годишнината от победата над нацисткия режим през 1945 г. с 11-хиляден военен парад на Червения площад и бомбардировачи в небето - демонстрация на сила, достойна за Съветския съюз, отбелязва Франс прес по повод деветомайските тържества в Москва.

След падането на съветския режим през 1991 г. мащабът на деветомайските паради бе намален, но "Русия се върна към традиционните демонстрации на сила, харесвани от Владимир Путин, и те достигнаха апогея си на 65-ата годишнина от победата - през 2011 г., когато за пръв път бяха поканени войски от НАТО", посочва агенцията.

Още преди да спечели трети президентски мандат, Путин обеща "безпрецедентно" превъоръжаване на Русия в противопоставянето със САЩ и през текущото десетилетие смята да отпусне за целта 23 трилиона рубли - 590 милиарда евро.

Русия ще стори всичко, за да не посмее вече никой и никога отново да разпали война, заяви Путин днес на Червения площад в Москва по време на парада.

"Ще направим всичко, за да укрепим сигурността на планетата", увери държавният глава. Винаги ще помним, че именно Русия, Съветският съюз провали фашистките планове - планове на човекомразци, добави той.

Президентът обеща на ветераните Русия винаги да брани истината за войната и подвигът им да бъде тачен вечно.

В 139-я военен парад на главния площад в Русия дефилират 11 хил. военнослужещи от въоръжените сили и бойци от други силови структури, сред които участници в операции в Афганистан, Чечения, Южна Осетия. Изнесени бяха държавното знаме на федерацията, Знамето на победата, знамена на бойни части от войната и на днешни армейски съединения.

На централната трибуна освен президента бяха премиерът Дмитрий Медведев, ветерани от войната, представители на обществени организации и многобройни гости от чужбина, включително делегати от страни членки на антихитлеристката коалиция и от Общността на независимите държави.

В колона, дълга километър и половина, преминаха над 100 единици бойна техника. В парада участваха и 68 самолета и хеликоптера от Военновъздушните сили. Броят им съответства на годините от победата през 1945-та и рекорден за участието на авиацията във всички досегашни паради.

Военни паради с участието на близо 40 000 войници се състояха в 24 големи града из Русия - от Владивосток до Санкт Петербург. Вечерта в столицата ще има заря с фойерверки и ще отекнат оръдейни залпове.

ИТАР-ТАСС информира за тържествени прояви в руски военни бази в Таджикистан, Армения, Абхазия и Южна Осетия.

Украинският народ никога не ще забрави безсмъртния подвиг на войниците, извоювали победата във Великата отечествена война, заяви президентът на Украйна Виктор Янукович в обръщение към нацията по повод Деня на победата, цитирано от руската агенция. Тази година ще се чества 70-ата годишнина от освобождаването на Киев от нацистите, а идната - 70-ата годишнина от освобождаването на цяла Украйна, напомни държавният глава.

Споделяне
Още от Свят