Деветомайски парад в Москва - демонстрация на сила, достойна за Съветския съюз

Путин: Русия ще стори всичко, за да не посмее вече никой и никога отново да разпали война

Деветомайски парад в Москва - демонстрация на сила, достойна за Съветския съюз

Русия отбеляза годишнината от победата над нацисткия режим през 1945 г. с 11-хиляден военен парад на Червения площад и бомбардировачи в небето - демонстрация на сила, достойна за Съветския съюз, отбелязва Франс прес по повод деветомайските тържества в Москва.

След падането на съветския режим през 1991 г. мащабът на деветомайските паради бе намален, но "Русия се върна към традиционните демонстрации на сила, харесвани от Владимир Путин, и те достигнаха апогея си на 65-ата годишнина от победата - през 2011 г., когато за пръв път бяха поканени войски от НАТО", посочва агенцията.

Още преди да спечели трети президентски мандат, Путин обеща "безпрецедентно" превъоръжаване на Русия в противопоставянето със САЩ и през текущото десетилетие смята да отпусне за целта 23 трилиона рубли - 590 милиарда евро.

Русия ще стори всичко, за да не посмее вече никой и никога отново да разпали война, заяви Путин днес на Червения площад в Москва по време на парада.

"Ще направим всичко, за да укрепим сигурността на планетата", увери държавният глава. Винаги ще помним, че именно Русия, Съветският съюз провали фашистките планове - планове на човекомразци, добави той.

Президентът обеща на ветераните Русия винаги да брани истината за войната и подвигът им да бъде тачен вечно.

В 139-я военен парад на главния площад в Русия дефилират 11 хил. военнослужещи от въоръжените сили и бойци от други силови структури, сред които участници в операции в Афганистан, Чечения, Южна Осетия. Изнесени бяха държавното знаме на федерацията, Знамето на победата, знамена на бойни части от войната и на днешни армейски съединения.

На централната трибуна освен президента бяха премиерът Дмитрий Медведев, ветерани от войната, представители на обществени организации и многобройни гости от чужбина, включително делегати от страни членки на антихитлеристката коалиция и от Общността на независимите държави.

В колона, дълга километър и половина, преминаха над 100 единици бойна техника. В парада участваха и 68 самолета и хеликоптера от Военновъздушните сили. Броят им съответства на годините от победата през 1945-та и рекорден за участието на авиацията във всички досегашни паради.

Военни паради с участието на близо 40 000 войници се състояха в 24 големи града из Русия - от Владивосток до Санкт Петербург. Вечерта в столицата ще има заря с фойерверки и ще отекнат оръдейни залпове.

ИТАР-ТАСС информира за тържествени прояви в руски военни бази в Таджикистан, Армения, Абхазия и Южна Осетия.

Украинският народ никога не ще забрави безсмъртния подвиг на войниците, извоювали победата във Великата отечествена война, заяви президентът на Украйна Виктор Янукович в обръщение към нацията по повод Деня на победата, цитирано от руската агенция. Тази година ще се чества 70-ата годишнина от освобождаването на Киев от нацистите, а идната - 70-ата годишнина от освобождаването на цяла Украйна, напомни държавният глава.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?