Дезинфекция от въздуха в ромския квартал на Ямбол

Дезинфекция от въздуха в ромския квартал на Ямбол

Дезинфекцията от въздуха в ромския квартал "Райна Княгина" и улиците около него в Ямбол приключи.

Самолет Ан-2 на селскостопанската авиация е направил две облитания над района тази сутрин. Разпръснато е около 3000 литра безвреден за хората препарат, третираните площи са около 900 дка.

Акцията бе предприета от община Ямбол, заради огнища на коронавирус и невъзможност с друга техника да се направи пълна дезинфекция, след като повече от 10 дни квартал "Райна Княгиня" и още 14 улици, бяха поставени под карантина.

"Извършихме два полета над квартала, започнахме да пръскаме в най-ранния възможен час, за да няма хора по улиците. Наистина нямаше никакви хора, летяхме на 10 метра над сградите, спазвайки всички инструкции за безопасност", каза пилотът Стоян Георгиев пред bTV.

Той посочи, че дезинфектантът е безвреден и няма опасност за хората.

На 21 март по същия начин беше направено пръскане и в Карнобат и сега вече разпространение на заразата там няма, каза пилотът.

Община Ямбол пое разноските за летателните часове и препарата. Дезинфектантът е безопасен за хората, растенията, насекомите и животните, но от общината призоваха жителите на квартала по възможност да не излизат от домовете си.

Днес ще се проведе и стандартна дезинфекция в буферната зона около квартала.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?