Дезинфекция по границите заради чума по свинете в Гърция и Румъния

Дезинфекция по границите заради чума по свинете в Гърция и Румъния

Докато България има сериозни проблеми с чумата по овце и кози, то съседните Румъния и Гърция се борят с африканска чума по свинете.

Властите обявиха засилен санитарен контрол на българо-гръцката граница и въведена пълна забрана за внос на свинско месо, включително за лична консумация. Мерките са предприети, за да не се допусне пренасянето на чумата. Засилен е контролът и на българо-румънската граница заради огнищата на чума в северната ни съседка.

На ГКПП "Капитан Петко Войвода" се проверяват щателно автомобилите и техните пътници за наличие на продукти от свинско месо. Атанас Атанасов от Агенцията за безопасност по храните коментира, че ако граничните власти открият праткисъс свинско месо, те ще се конфискуват, след което колата ще се дезинфекцира, а задържаните продукти ще се изгарят.

До този момент няма регистрирани нарушения, съобщава БНР. Граничарите раздават листовки, в които се разяснява какво представлява болестта, а пътниците се съветват в никакъв случай да не пренасят продукти от свинско месо.

България смята изгради ограда от бодлива тел на сухопътната граница с Румъния, защото болестта може да бъде пренесена от дивите прасета.Ловците са призовани да започнат обстрел на дивитепрасета.

Африканската чума по свинете е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите свине. То се предава директно - чрез контакт между болни и здрави животни, индиректно - чрез контакт със замърсени с вируса материали и повърхности, чрез поглъщане на заразени фуражи и основно чрез хранене с отпадъци, съдържащи заразено свинско месо или месни продукти, припомнят от правителствената пресслужба.

За високосмътроносния вирус няма лечение и ваксина и затова единственото решаване на проблема е тотално избиване на заразените домашни и диви животни и контактните с тях, което обаче ще засегне тежко бранша за години наред.

В началото на юли правителството отпусна 4.5 милиона лева за предприемане на мерки за недопускане на заболяването в България.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?