Дезинформацията, организирана от държавите, заплашва демокрацията

Дезинформацията, организирана от държавите, заплашва демокрацията

Правителства по света прибягват все повече до социалните мрежи, за да манипулират и шпионират избирателите - една обезпокояваща за демокрацията тенденция. Това се констатира в доклад на неправителствената организация Фрийдъм хаус, цитиран от световните агенции. В доклада се констатира също, че свободата в интернет бележи отстъпление за девета поредна година.

Фрийдъм хаус е открила доказателства за съществуването на усъвършенствани програми за следене на социалните мрежи в най-малко 40 от проучените за целите на доклада 65 страни.

В някои държави властите просто са избрали да прекъснат достъпа до интернет, когато това ги устройва, докато в други страни прибягват до армии от тролове, които да манипулират онлайн информациите и да разпространяват масово фалшиви новини, се казва още в документа.

"Много правителства си дават сметка, че пропагандата дава повече резултати от цензурата на платформите", обяснява Майк Абрамовиц, председател на Фрийдъм хаус.

"Авторитарни и популистки лидери експлоатират човешката природа и компютърни алгоритми, за да спечелят гласуванията, погазвайки действащите правила за гарантиране на свободни и справедливи избори", се казва в документа.

В 47 от 65 анализирани страни са били арестувани хора заради това, че са направили политически, социални или религиозни изказвания в интернет. Хора са били подложени на физическо насилие заради онлайн дейностите си в най-малко 31 страни, се казва в доклада.

За четвърта поредна година Китай си остава най-лошата страна по отношение свободата в интернет. Китайското правителство умножи усилията за контролиране на информацията за протестите в Хонконг или за тридесетгодишнината от кръвопролитията на площад Тянанмън, се допълва в документа.

В САЩ силите на реда и властите, които отговарят за имиграцията, разшириха надзора си, заобикаляйки механизмите на прозрачност, на контрол и на отговорност, които биха могли да ограничат техните действия, допълва Фрийдъм хаус.

Судан, Казахстан, Бразилия, Бангладеш и Зимбабве са определени от неправителствената организация като страните, в които свободата в интернет е белязала най-голям спад през годината. Подобрения са наблюдавани в 16 страни, сред които начело е Етиопия.

Споделяне

Още от Свят