ДФЗ плати за пръв път субсидия за зимно пръскане на рози

архивна снимка БГНЕС

Производители на маслодайни рози са получили за пръв път субсидия за зимно пръскане на насажденията си, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) във вторник.

Общо над 3.387 млн. лв. са били преведени на общо 3 263 стопани, които отглеждат и трайни овощни култури, ягоди и малини. Плащането е станало месец по-рано от предвидения краен срок 30 юни.

Финансовата помощ е до 270 лв./ха с ДДС. Тя покрива направените разходи за зимните пръскания, които се прилагат в периода след преминаване на студовете до набъбване на плодните пъпки. Средствата се изплащат само за препарати, закупени от лицензиран представител или фирма. Другото изискване е препаратите да са включени в публичния регистър на БАБХ за разрешените за употреба продукти за растителна защита.

От фонда припомнят, че заради извънредното положение с коронавируса срокът за отчитане и представяне на документи за продуктите за растителна защита беше удължен до 15 май.

По предложение на бранша миналата година земеделското министерство пренотифицира държавната помощ и бюджетът по схемата е увеличен от 22 млн. лв. на 30 млн. лв. за периода на прилагане на схемата - до края на 2022 г.

За тази година с решение на ЕС на ДФЗ по схемата е разпределен финансов ресурс в размер на 6 млн. лв. Неусвоените средства ще бъде разпределен през есента. Схемата има за цел да ограничи максимално загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по трайните насаждения, посочва се в съобщението на фонда.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?