ДФЗ завишава теренните проверки на плодове и зеленчуци за Кампания 2020

До момента са проверени над 1000 фермери, отпускат 1.8 млн. лв. на производителите на картофи

ДФЗ завишава теренните проверки на плодове и зеленчуци за Кампания 2020

Теренните проверки на плодове и зеленчуци за Кампания 2020 ще бъдат завишени, заради опитите за измама с европейски средства, каквито имаше през изминалите години.

"Искаме да се убедим, че това което е декларирано от бенефициентите е реално и на терен", заяви Иван Капитанов, заместник-изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) по време на проверка на място на зеленчукопроизводител в землището на село Братаница, област Пазарджик в петък.

"Искаме тези, които работят да получат адекватна подкрепа, а тези които се опитват да използват вратички за измама с цел взимане само на субсидии, да не получат никаква финансова помощ. Политиката на ръководството на ДФ "Земеделие" е да има адекватен и силен контрол с цел дисциплиниране на нашите земеделци и изпълнение на всички изисквания, заложени в схемите за подпомагане", допълни Капитанов.

През тази година теренните проверки по схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци започнаха по-рано. От 18 юни стартираха инспекциите с посещения на място на декларираните площи за зеленчуци оранжерийно производство.

При ревизиите проверяващите от ДФЗ измерват размера на парцелите и следят за наличието на заявените за подпомогне култури. Установява се още и дали са спазени минималните агротехнически мероприятия, които да гарантират получаването на изискуемите добиви.

До момента са направени над 1000 проверки на произволно избрани бенефициенти. При някои има разминавания по отношение на площите и установената култура. Тези кандидати ще бъдат санкционирани и няма да получат подкрепа, каза Капитанов.

Той заедно с експерти от "Технически инспекторат" на ДФЗ направиха проверка на терен на фермер в село Братаница, Пазаржишко. Зеленчукопроизводителят е декларирал оранжерийно и полско производство на картофи за подпомагане за Кампания 2020. При проверката не са установени нарушения и картофите са във фаза на растеж.

Днес ще бъдат изплатени близо 1.8 млн. лв. помощ на производителите на картофи, каза Капитанов.

По схемите и мерките на директните плащания в област Пазарджик за Кампания 2019 са изплатени близо 42 млн. лв. (41 935 080 лв.). Най-голямата сума от близо 13 млн. лв. (12 961 527 лв.) е преведена на 2157 земеделски производители по схемата за единно плащане на площ (СЕПП).

Втората по размер е Схемата за плащане за селскостопански практики, които са благоприятни за климата и околната среда - зелени директни плащания (ЗДП). По нея за Кампания 2019 бяха изплатени над 8 млн. лв. (8 306 891 лв.) на 2157 земеделски стопани.

По схемата за преразпределително плащане са разпределени над 3 млн. лв. (3 062 373) на 2155 земеделци.

За Кампания 2019 в района на Пазарджик по схемите за обвързана подкрепа в сектор "Плодове и зеленчуци" са изплатени близо 4.3 млн. лв. (4 392 176 лв.) на 1318 земеделски производители.

384 овощари са получили над 1.3 млн. лв. (1 349 228 лв.) по схемите за обвързано подпомагане за плодове. Преведени са над 2 млн. лв (2 250 218 лв.) за зеленчуци на 843 производителя, а 91 оранжерийни производители получиха над 692 729 лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?