"Ди Пресе": И Путин, и Западът преувеличават ролята на Русия

Владимир Путин

Не бива да се придава голямо значение на отменената лична среща между Владимир Путин и Барак Обама. Без общата фотография на тези двама господа небето през 2013 г. няма да падне, пише иронично в. "Ди Пресе".

Значимостта на руско-американските отношения рязко спадна в годините след края на комунизма. Двуполюсната епоха приключи преди две десетилетия, сферата на влияние на Кремъл се сви значително. Но за тези години удивително добре се запази широко разпространената готовност да се смята Русия за по-значителна. И това е така и в Москва, и на Запад, продължава изданието.

Както преди Русия обича да се представя за велика държава в Съвета за сигурност на ООН (което остарялата структура на организацията разрешава), продължава изданието. А Путин, когато му потрябва, си слага образа на международен страж, както е в момента със Сирия. Но с непрекъснатия и засилващ се грохот на световната арена те (руснаците) само прикриват загубата на значимост.

Русия бе изместена от друга държава - Китай. Съобразно с този нов притегателен център САЩ строят и векторите на новата си външна политика. А на Москва е отредена само шумната втора роля. Това се вижда, в частност, и от случая "Сноудън": Китай постъпи ловко и тихо - просто качи на самолета американеца и го изпрати в Москва, където Путин организира нещо като "шоуто на Сноудън", за да покаже на целия свят, че той е великият цирков играч Дзампано (герой от италианския филм "Пътят" на Федерико Фелини - бел.ред.), който за нищо на света няма да се огъне пред американците. Автократът в ролята на великодушния защитник на американския разобличител е фарс, казва авторът на материала в "Ди Прессе".

Споделяне

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?