"Ди Прессе": "100 дни Борисов - много шум, малко програма"

"Ди Прессе": "100 дни Борисов - много шум, малко програма"
Под заглавие "100 дни Борисов - много шум, малко програма", австрийският вестник "Ди Прессе" публикува статия за първите сто дни от управлението на новия кабинет.

Новият премиер блести преди всичко с атаки към предшествениците си, се посочва в публикацията, цитирана от радио Дойче веле.

Тлеещата от години вражда между Бойко Борисов и Сергей Станишев заплашва да достигне връхната си точка, твърди в анализа си авторът Франк Щир и започва статията си с думи на Бойко Борисов:

"Създаденото от Станишев Франкенщайнче ще му изяде главата". С това изказване Борисов има предвид създадената от Сергей Станишев Държавна агенция за национална сигурност - ДАНС. Службата работи за противодействие на корупцията по високите етажи на властта, но привлече вниманието по-скоро с редица скандали, отколкото с постигнати резултати, пише "Ди Прессе".

И 100 дни след началото на управлението на страната Борисов не се отказва да воюва с предшественика си по обичайния си хъшлашко прям начин. Наскоро министър-председателят представи доклад на ДАНС от октомври 2008 г., съдържащ пикантни детайли за известни личности от политическата сцена на България, който по думите на Борисов бил изчезнал от бюрото на премиера Станишев. Борисов иска да предаде Станишев на главния прокурор заради изтичане на секретна информация.

От поемането на властта в края на юли Борисов и неговите министри поставиха акцента на дейността си в публичното разбулване на предполагаеми нарушения на коалиционното правителство на Станишев. Предишните управляващи са обвинявани, че са поръчвали прекалено скъпи правителствени самолети, че са изразходвали прекалено много средства за луксозното саниране на правителствените сгради и че изобщо са пилеели държавния бюджет.

Явно Борисов уцелва със стратегията си болното място на българите - това доказва рекордната обществена подкрепа, която възлиза на 77 процента.

Обявилите се в началото за съюзници на правителството, като консерваторите около бившия премиер Иван Костов, междувременно колебливо започват да се дистанцират от Борисов. Според тях липсва конкретно формулирана правителствена програма, а парламентът, който е доминиран от партията на премиера - ГЕРБ, работи мудно. Само националистическата партия "Атака" се въздържа от критика към управлението на Борисов и продължава да заявява безусловната си подкрепа.

Министър-председателят обеща, че до края на мандата си ще построи три автомагистрали. За сметка на това обаче все още цари неяснота относно съдбата на планираните големи енергийни проекти с руско участие. В началото на седмицата синдикатите в страната се обявиха против проектобюджета за 2010 г., който предвижда големи съкращения.

Статията завършва с извода, че 100 дни след поемането на властта все още не може да се каже дали Бойко Борисов ще бъде не само медиен премиер, а и успешен политик.

Споделяне

Още по темата

Още от България