"Ди Велт": Брюксел може да се намеси заради свободата на медиите в България

През тази година България се срина на 80-о място в класацията на "Репортери без граници” по индекс на свободата на пресата и е на последно място в ЕС. Това напомня в публикация за медиите в Югоизточна Европа германският вестник "Ди Велт".

В последния си доклад "Фрийдъм хаус” също отбелязва, че има демократични пропуски в България и Унгария. И за разлика от Унгария, където натискът на премиера Виктор Орбан върху пресата предизвика протести в Европа, за България се мълчи. Брюксел е толкова зает с кризата в еврозоната, че няма време за странични неща, продължава вестникът.

Но това може да се промени. Европейската комисия не позволява много, когато става дума за ограничаване на медийната свобода и следи за това националните правителства. Така че, както в случая с Унгария, Брюксел може да се намеси, смята "Ди Велт".

Вестникът напомня за практиката в Югоизточна Европа медиите да фамилиарничат с представителите на властта.

Правителствените ръководители в тази част на Европа нямат нищо против на първите страници на местните вестници да бъдат споменавани само с първите имена, близостта с хората се отплаща на изборите. "Бойко спаси застрашени от изчезване папагали”, "Бойко изпоти Борис Бекер” – българските медии съобщават за подвизите на премиера Бойко Борисов сред природата и на тенис корта. Това може и да изглежда забавно, но според "Репортери без граници”, е резултат на един нарушен медиен пейзаж, отбелязва още изданието.

"Ди Велт" припомня думите на директора на организацията в Брюксел Оливие Базил, който казва: "Политиците злоупотребяват с пресата. В същото време медиите са в ръцете на сивия пазар, една част се държи от мафията”.

Споделяне

Още по темата

Още от