Диабетици излизат на протест заради доплащане на инсулини

Диабетици излизат на протест заради доплащане на инсулини

Болни от диабет заплашиха с протести заради заплащането на инсулина при домашно лечение, заявиха в понеделник от Националната асоциация на децата с диабет.

Ще излезем на протест пред Министерския съвет, ако предложението за промяна при изплащането на лекарствата за домашно лечение, което ще внесе в сряда Министерството на здравеопазването, не ни удовлетворява, обяви председателят на асоциацията Елисавета Котова.

"Няма да позволим да се доплаща инсулин. Това е мнение на всички пациентски организации“, обясни тя

Котова припомни, че от началото на декември болните от диабет доплащат 3 вида инсулин на фирмата "Ново Нордиск“. Медикаментите досега бяха изцяло покривани от бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК).

За тези три продукта най-ниската цена в позитивния лекарствен списък е по-висока от най-ниските цени на останалите инсулини, коментираха от организацията. Нейните членове настояват да се съблюдава най-ниската цена на всеки инсулин отделно, а не спрямо най-ниската в групата.

Според Борислав Георгиев от НЗОК проблемът съществува от влизането в действие на позитивния лекарствен списък от 1 юни и засяга още 240 лекарства. По думите му 1/5 от общите разходи на касата са за захарен диабет.

"Ако сега касата трябва да поеме доплащането, това означава над 4 млн. лв. допълнително НЗОК да доплати за това лечение, което означава да бъдат орязани други лекарства от списъка на касата“, допълни той.

Миналата седмица от здравното министерство обещаха бързо да разрешат проблема с инсулините, както и с още 240 лекарства, чиито цени в аптеките са по-високи от заплащаните от здравната каса.

Споделяне

Още по темата

Още от България