Диабетици във Великобритания се запасяват с инсулин заради Брекзит

Диабетици във Великобритания се запасяват с инсулин заради Брекзит

Диабетици и доставчици на инсулин във Великобритания се запасяват с количества, за да избегнат потенциален недостиг, в случай че Лондон напусне Европейския съюз без сделка след малко повече от месец, разказва в свой репортаж Франс прес.

Мнозина от около 3.7 млн. британски диабетици, включително премиерката Тереза Мей, зависят почти изцяло от доставките на инсулин от континентална Европа.

Хормонът, който обикновено се произвежда от панкреаса, помага на болните от диабет да регулират нивото на кръвната си захар.

Брекзит без сделка почти сигурно означава връщане на митниците и здравния контрол, което може да доведе до забавяния на границата.

И Лондон, и Брюксел заявяват, че искат да избегнат този сценарии, но нервите са опънати с наближаването на датата на британското напускане на ЕС - 29 март.

Някои болни започнаха да се запасяват и вече купуват лекарството на всеки две седмици, вместо веднъж месечно.

Фармацевтичните компании, които внасят инсулин в Обединеното кралство, бързо реагираха и надхвърлиха препоръките на британското правителство, което беше поискало да осигурят допълнителни запаси за период от 6 седмици.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа