Диагностицирането на хепатит С изостава тревожно

Столична болница организира безплатни тестове от 18 до 22 май

Диагностицирането на хепатит С изостава тревожно

Тревожно изостава диагностицирането на нови случаи на хепатит С заради ограниченията по време на извънредното положение по повод епидемията от Covid-19, сигнализираха в петък от столичната болница "Св. Иван Рилски", където се намира един от водещите центрове за лечение на вирусни хепатити.

"В България имаме възможност да осигурим терапия на 5000 пациенти на година, е реално през болниците преминават пет пъти по-малко. Излиза, че медикаментите са осигурени, но няма кого да лекуваме", обяснява председателят на Българското дружество по гастроентерология проф. Красимир Антонов, който оглавява Центъра за лечение на вирусни хепатити в "Св. Иван Рилски". Според него този проблем допълнително се е задълбочил от коронавирусната пандемия, заради която, близо месец в Клиниката по гастроентерология са се лекували само спешни пациенти. "Вместо активно да търсим заразени и да им помогнем преди вирусът да е увредил фатално черния им дроб, ние лекувахме последствията", допълва той.

По данни на болницата от началото на годината досега лекуваните пациенти от хепатит С са 46 души. За сравнение през цялата миналата година там са лекувани 142 души, а през 2018 – 193. Общо в страната през миналата година са леувани 880 души, а предходните две години по над 1000 души.

"Вирусните заболявания като хепатит С няма да изчезнат и е от изключителна важност информационните и скрининг активности да не бъдат прекъсвани, особено в условията на подобна пандемия. Опитът сочи, че в условия на криза, ограничаване на достъпа до тестване, води до увеличен брой къснодиагностицирани случаи и забавен достъп до медицински грижи и лечение. Появата на усложнения в следствие на нелекувания хепатит С имат не само пряко отношение към здравето на пациента, но и обременяват допълнително и без друго натоварената здравна система. Нека спрем това, изследвайте се за хепатит С", коментира Силвана Лесидренска, председател на Сдружение ХепАктив.

В рамките на пролетната Европейска седмица за тестване за ХИВ и хепатити болницата и Сдружение ХепАктив организират безплатно изследване за хепатит С от 18 до 22 май.

Изследването ще е със серологичен тест с най-висока чувствителност и специфичност. То е безплатно, но за да се избегне голямо струпване на хора, ще бъде само с предварително записване на час на тел. 0876 01 39 13. Пробите ще се вземат от понеделник до петък от 11:00 до 14:00 часа.

Кампанията, е насочена към хора, които в миналото (преди 1992 г.) са имали кръвопреливане или са били подложени на оперативни интервенции. А също и към хора, които смятат, че са имали рискови ситуации (например използване на нестерилни инжекционни прибори), които би могло да са довели до инфектиране.

Хепатит С е седмата причина за смъртност в света и първата за развитие на рак на черния дроб. Инфекцията може да протече безсимптомно в продължение на 30 години.

Когато се появят първите симптоми, пациентите вече са развили тежки усложнения, най-честото от които е чернодробната цироза.

При 74% от тях болестта засяга не само черния дроб, но и метаболитната, сърдечно-съдовата, неврологичната и дерматологична, бъбречна и др. системи.

Честотата на инфекцията у нас е 1.1%, което означава около 77 000 души. Поради липсата на симптоматика и на профилактика над 90 %  от болните от хепатит С не знаят, че са заразени и съответно не се лекуват, а продължават да разпространяват вируса.

Повече от 50% от пациентите се диагностицират на среден до тежък етап на развитие на болестта заради липса на диагностика. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?