Диана Ковачева: Докладът на ЕК не се отнася за правителството

Диана Ковачева: Докладът на ЕК не се отнася за правителството

Оценката в доклада на Европейската комисия не е за правителството, а за България и за институциите – за съда, прокуратурата и МВР, каза в четвъртък пред бТВ правосъдният министър Диана Ковачева в отговор на въпрос дали критиките в документа са ”шамар за правителството”.

”Между партньори няма шамари”, добави Ковачева и обясни, че докладът съвсем не е най-лошият от всички, публикувани от 2007 година досега.

Според нея критики за начина, по който се провеждат изборите и сигнали за купуване на гласове се съдържат и в доклади през 2009 и 2010 г. "Постижение е, че България има Избирателен кодекс, който беше съобразен с препоръките на Венецианската комисия", каза Ковачева. Тя призна, че на изборите е имало много сериозни организационни нарушения, но те са се дължали на неподготвеността на изборната администрация.

Министърът предпочете да изтъква положителните моменти в доклада. Тя посочи започването на работа от страна на комисията за предотвратяване на конфликта на интереси, издадени конкретни присъди по знакови дела и създаването на специализираните съд и прокуратура.

Оценена е добре работата на Върховния касационен съд за уеднаквяване на тълкувателната практика, посочи Ковачева. Тя изрази убеждението си, че на работно ниво има подобряване на съвместните действия между съда, прокуратурата и разследващите, а конфликтът между вътрешния министър Цветан Цветанов и председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова е ”дело от частен характер”.

Министърът допълни, че негативното политическо говорене в България, дори когато не е подкрепено с факти, има значение за съдържанието на доклада и руши имиджа на България.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?