Диана Ковачева кани критици на статуквото да пишат съдебната реформа

сн. БГНЕС

Неглижираният досега от властта Съюз на съдиите в България (ССБ), известен с острите си критики срещу порочното кадруване и политическата намеса в съдебната система, бе поканен от новия правосъден министър да даде конкретни идеи за реформа в съдебната власт. Това стана ясно в петък след срещата на новия министър Диана Ковачева с представители на 12 влиятелни неправителствени организации. Целта е да се гарантират прозрачни процедури за избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от магистратските квоти и от парламента.

Очаква се в началото на февруари отново да бъде поставена темата дали ВСС трябва да остане постоянно действащ орган. Въпросът възникна заради сериозните проблеми с настоящия съвет, който бе излъчен при мандата на тройната коалиция, но като цяло се оказа много удобен и за сегашните управляващи ГЕРБ.

Целта е промените в Закона за съдебната власт да бъдат приети преди избора на новото "правителство на съдебната власт", който трябва да се проведе през есента на тази година.

През последния месец управляващите дадоха повод за нова вълна от критики заради скандалния избор на членовете на съдебния инспекторат. ГЕРБ влязоха в задкулисна договорка с останалите парламентарно представени партии и набързо избраха десетимата съдебни инспектори без да подлагат на по-сериозно обсъждане техните професионални и морални качества да заемат подобна отговорна длъжност. Този ход затвърди впечатлението, че целта е да се назначат политически "послушковци", а не да се гарантира независимо правораздаване.

Начинът на подбор на съдебните инспектори доведе до остра реакция на гражданския сектор, а непрозрачният избор на фигури със спорна репутация привлече вниманието и на Европейската комисия.

Особено фрапиращ бе случаят с шефа на етичната комисия във ВСС Цони Цонев, който бе принуден да подаде оставка ден, след като избран за инспектор.

На срещата с министър Ковачева в петък присъстваха именно организациите, които най-остро критикуваха действията на парламента.

Диана Ковачева, която е първият правосъден министър, който идва не от магистратската гилдия или от преподавателските и политическите среди, декларира след срещата, че възнамерява да да започне "широка дискусия" за повишаване на прозрачността при кадруването на магистратите и излъчването на членовете на ВСС.

В срещата са участвали председателят на парламентарна комисия по вътрешна сигурност и зам.-председател на Народното събрание Анастас Анастасов (ГЕРБ), както и началникът на премиерския кабинет Румяна Бъчварова.

Резултатът от срещата е постигнато съгласие Съюзът на съдиите да изготви законопроект за промени в съдебния закон и в началото на февруари той да бъде предложен на управляващите. Организацията трябва първо да обсъди конкретните идеи за реформа на своето общо събрание на 27 и 28 януари, а след това да го представи на неправителствените организации и правосъдното министерство. Законопроектът ще има за основна цел гарантирането на прозрачността при кадруването на магистратите и предотвратяване на парламентарни скандали като този с инспекторите.

"Проведеният избор на инспектори и реакцията на гражданското общество дава конкретен повод да се обсъжда приемането на ясни правила за номиниране и избор на членове на ВСС. Това е следващата процедура, която ще бъде проведена през 2012 година”, е заявила по време на срещата Диана Ковачева, цитирана от пресцентъра на министерството.

По думите ѝ новите правилата трябва да "отговарят на принципите за почтеност, публичност и прозрачност". "По този начин ще се гарантира изборът на доказани професионалисти с безупречна репутация за членове на ВСС", заявява Ковачева.

Участници в срещата споделиха пред Mediapool, че без ясен ангажимент за промени в закона от страна на ГЕРБ, всичко ще остане в сферата на добрите пожелания. Такъв ангажимент по време на срещата при Ковачева не е бил изразен. Mediapool не успя да се свърже с Анастас Анастасов за коментар по повод началото на поредната "широка дискусия" за реформи в съдебната власт.

Споделяне

Още по темата

Още от България