Новият правосъден министър избран с гласовете на ГЕРБ и независими

Диана Ковачева не вижда проблеми с независимостта на съдебната система

Иска да надскочи "високата летва" на М. Попова и да защитава напредъка пред ЕС

Сн. БГНЕС

Новоизбраният министър на правосъдието Диана Ковачева счита, че съдебната система в момента е независима и се ангажира да защитава пред ЕС напредъка на страната в областта на правосъдието, вътрешния ред, борбата с корупцията. Такава заявка направи Ковачева в първите си публични изявления в сряда, след гласуването на номинацията ѝ в парламента.

 

За пръв път начело на Министерството на правосъдието застава човек, който не идва от политическите среди или съдебната система, а от неправителствения сектор. Досега Диана Ковачева бе изпълнителен директор на българския клон на "Прозрачност без граници" и заменя на поста бившия прокурор Маргарита Попова, избрана за вицепрезидент на страната.

 

Веднага след като бе избрана за министър Ковачева заяви, че се надява да "достигне и надхвърли високата летва" на своята предшественичка.

 

В мотивите за избора, представени пред народните представители от вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, се посочва, че се оказва "доверие на млад човек". "Диана Ковачева за своите 36 години има значителни постижения в кариерата", се казва в официалното предложение до НС.

Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Защитава магистърска степен и в университета "Нанси 2", Франция. Дипломната ѝ работа във Франция е на тема "Ролята на ОЛАФ за защита на финансовите интереси на ЕС". От февруари т. г. е доктор по международно право и международни отношения.

Между 2001 и 2002 г. е била старши експерт в правосъдното министерство в дирекция "Международно сътрудничество и международноправна помощ". От 2002 г. е изпълнителен директор на асоциация "Прозрачност без граници" Transparency International – България. Владее английски, френски и руски.

Кандидатурата ѝ бе подкрепена от 109 депутати, 44 от БСП, ДПС и "Атака" гласуваха "против", а 13-те депутати от Синята коалиция се въздържаха. Преди това около час депутатите дебатираха за същността на поста, като тежестта на изказванията бе изместена към това доколко са били провеждани реформи от предишния правосъден министър Маргарита Попова, която присъства на избора на своята наследчика.

 

Безкритичност към политиката на правителството

 

В първите си изявления Диана Ковачева демонстрира безкритичност към политиката на правителството по отношение на съдебната власт и не изясни точно за какви реформи ще настоява. Макар че идва от неправителствения сектор, Ковачева даде да се разбере, че не споделя оценките на други граждански организации, както и на европейски и международни асоциации за грубо вмешателство на изпълнителната в съдебната власт, както и за нагласената кадрова политика в съдебната система.

 

"Наясно съм, че за да бъде успешна съдебната реформа, трябва да има постоянен диалог. Предстои ми да представя и да защитя напредъка на България в областта на правосъдието – въпрос, обвързан с важни теми като вътрешния ред, сигурността и корупцията", каза от трибуната Ковачева.

"В дългосрочен план основна цел за мен и моя екип е продължаването на реформата. Реформата трябва да бъде припозната и подкрепена от представителите на съдебната система. Важно за мен е взаимодействието със законодателната власт", продължи тя и добави, че очаква съвместно с представителите на законодателната власт да бъде разработен проект, който да получи подкрепа.

 

За първи път публично Ковачева отговори и на публикациите за проекти, които оглавяваната от нея неправителствена организация "Прозрачност без граници" изпълнява с голямо държавно финансиране.

 

"По повод на заявените тези, свързани с обвинения към ""Прозрачност без граници", категорично не мога да се съглася. Гарантирам за добрата и безукорна репутация на организацията”, заяви Ковачева и добави, че подава ръка към опонентите си за сътрудничество.

 

В дните след номинацията на новия министър излезе информация за сериозни обществени поръчки от правителството, чийто бенефициент е "Прозрачност без граници". Диана Ковачева не намери за нужно да дава каквито и да е обяснения, но на сайта на асоциацията бе публикувано становище, от което всеки може да види дали отговорите са убедителни или не. 

 

"Високата летва" на Маргарита Попова

 

След избора ѝ за министър Ковачева заяви пред журналисти, че първата ѝ работа ще бъде да се запознае с екипа на министерството. Тя обеща приемственост и избягна отговор дали ще вземе свои хора на ключови места във ведомството или ще запази наследените от Попова.

 

"Надявам се да бъда човекът, който подава ръка за сътрудничество, и да достигна и да надхвърля високата летва на г-жа Попова", обясни Ковачева.

 

"Моята задача ще бъде да подкрепя съдебната система, да работя в диалог с тях. Разчитам, че в края на мандата съдебната система ще продължи да бъде независима, смятам, че тя е такава и сега”, допълни новият правосъден министър.

 

Ще има ли кураж?

 

От БСП заявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на Диана Ковачева, защото тя няма как да промени политиката на правителството.

 

"Как г-жа Диана Ковачева ще събере кураж да се противопостави на тези, които задават политиката? Как ще се противопостави на вас, г-н Цветанов или на премиера? От Коалиция за България няма да подкрепим тази кадрова промяна в Министерски съвет”, каза Мая Манолова от името на парламентарната група на БСП.

 

РЗС обаче застана зад Ковачева, а лидерът на партията Яне Янев ѝ препоръча да направи "спешни операции без упойка" в съдебната система.

 

"Ако има човек, който най-добре познава тези правила в страната, най-вероятно е г-жа Ковачева, тъй като дълго време тя оглавява "Прозрачност без граници“. Добре е в нея да влезе външен човек, който да направи всичко възможно да започне една тежка реформа, която да доведе в един следващ момент и до промяна на Конституцията. Както министър Попова искаше да се промени системата и Конституцията, съм убеден, че и г-жа Ковачева ще стигне до този извод и се надявам да е възможно най-скоро”, обясни Янев.

 

Павел Шопов ("Атака") отбеляза отсъствието на премиера Бойко Борисов. Той се фокусира върху "неопитността" на новия министър.

 

"Тези хора поради своята младост и неопитност не могат да имат размаха да осъществят реформи и тяхната роля се свежда до това да разнасят папки от София до Брюксел и да казват "да“. Всички министри, с изключение на премиера, просто не са политически лица. На премиера му е лесно с неполитически лица. Назначава ги и те носят отговорността и я отнема от себе си”, заяви заместник-председателят на "Атака".


От ДПС отчетоха като положителен факта, че има смяна на правосъдния министър заради продължаващите критики на Брюксел към този ресор в правителството. Според депутата Четин Казак отговорността трябва да се понесе изцяло от Маргарита Попова.

 

Михаил Миков от БСП посъветва Ковачева да не говори "такива глупости" като своя предшественик, визирайки обещанията на Маргарита Попова от предизборната кампания, че като вицепрезидент ще работи за реформата в съдебната власт.

 

Продължаване на критичната линия

Назначаването на Диана Ковачева за министър на правосъдието по никакъв начин не означава, че "Трансперънси Интернешънъл" ще бъде по-малко критична към правителството на България, заяви пред БНР Миклош Маршал, регионален директор на неправителствената организация за Европа:

"Диана се ползва с безупречна репутация и почтеност. Видях обвинения за скорошно участие в обществени поръчки на Прозрачност без граници, но ви уверявам, че нито едно от тях не е вярно. Вярваме на Диана, нейната 9-годишна работа с нас бе отлична като международно признат експерт. В същото време ви уверявам, че ако има основания за корупция, Транспарънси Интернешънъл и за секунда няма да се поколебае да критикува правителството. Ще останем също толкова бдителни към България както и досега", каза той.

Още по темата
Още от България

За или против машинното гласуване?