Диана Ковачева: Новият ВСС трябва да реши казуса "Крънчева"

Министърът на правосъдието Диана ковачева. Сн. БГНЕС

По-правилно е следващият Висш съдебен съвет да реши дали да накаже или не заместник-председателя на Софийския градски съд (СГС) Петя Крънчева, заяви правосъдният министър Диана Ковачева в четвъртък пред БНР. Срещу Крънчева има множество сигнали за извършени от нея нарушения, включително антидатиране на дела, често забавяне на мотиви по присъди и протакане на делото за Централна кооперативна банка.

В отговор на въпрос дали не трябваше така да се процедира и с дисциплинарното производство срещу съдия Мирослава Тодорова, Ковачева заяви: "Може би така трябваше да се случи"

Ковачева бе изключително внимателна в коментара си за "дясната ръка“ на шефката на СГС Владимира Янева, която е и семейна приятелка на вицепремиера Цветан Цветанов.

"Връщайки се назад, човек би могъл да открие различни пътища за решаването на различните проблеми, но така или иначе този случай е факт", заключи министърът.

По повод Крънчева Ковачева описа като "драстично" забавянето на мотивите по делата ѝ.

"Във всички случаи темата за дисциплинарната практика на ВСС е много важна. Мисля си, че голяма част от съдиите имат притеснения, че поради прекомерната си натовареност, по-голямата част от тях наистина имат забавяния на мотиви с месец, два, три. Онези случаи, които за мен са драстични, са като има години забавяне, тъй като става въпрос за забавено правосъдие и накърняване правата на гражданите. Никой съдия и никой прокурор не бива да има имунитет в случаите, когато наистина е нарушил закона и има толкова сериозно забавяне", заяви каза Ковачева.

Тя говори и по темата, която постави в своя доклад Международната комисия за юристите (ICJ ). Организацията определи уволнението на съдия Тодорова от ВСС като незаконно и препоръча България да защити магистрата от бъдещ тормоз.

"Моят прочит (на доклада, бел. ред.) е, че препоръката е да бъде оставено изцяло в ръцете на съда решението и включително Министерство на правосъдието да не се намесва по никакъв начин. Това е съвсем естествено и следва разделението на властите. Не бива по никакъв начин изпълнителната власт да влияе на решенията на съдебната", обясни позицията си министър Ковачева.

Тя специално подчерта, че "в никакъв случай не разпознава" Министерството на правосъдието като адресат, към който са насочени очаквания за действия в становището на ICJ.

"В момента всичко е в ръцете на съда. Аз смятам, че всеки има право на безпристрастен процес. Има висящо производство и аз лично не смятам, че трябва да имаме някакви съмнения в справедливостта на съда. Министерство на правосъдието няма как да участва в този процес, аз лично го следя, той ще бъде достатъчно публичен. Мисля си, че не бива да имаме очаквания за липса на гаранции на справедливост", убедена е министър Ковачева.

Споделяне

Още по темата

Още от България