Диана Ковачева се извъртя на 180 градуса: ВСС да преразгледа решението си

Отстранената съдийка: Силно ме смущава фактът, че министър дава напътствия на независимата съдбена власт

Министър Диана Ковачева вече е на мнение, че ВСС трябва да преразгледа решението си. Снимка БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да намери начин да преразгледа решението си за дисциплинарното уволнение на съдия Мирослава Тодорова от гледна точка на обективност. За това призова в петък правосъдният министър Диана Ковачева, която е и председателстващ ВСС, но без право на глас.

Предишния ден, когато ВСС пред очите ѝ се саморазправи с председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова заради забавени дела, министър Ковачева не беше на мнение, че решението е необективно. Тя го коментира по-скоро като позитивно, заявявайки, че най-сетне трябвало да започне решаването на големия проблем със забавянето на делата, тъй като България плаща за обезщетения по загубени дела в Страсбург.

В петък, на фона на безпрецедентния бунт на съдии, излезли да протестират пред ВСС в защита на Тодорова, и след изявлението на премиера Борисов, че уволнението било "провокация" и компрометирало правителството преди доклада на ЕК, Ковачева заговори друго.

От вчера до днес направих справка за дисциплинарната практика на ВСС във връзка с наложеното наказание на съдия Мирослава Тодорова и бих могла да кажа, че на основание на това, което видях, не се мери с еднакъв аршин, каза министър Ковачева. Защото се поставя въпросът дали е обективно и съразмерно наложеното наказание на съдия Мирослава Тодорова и дали има дисциплинарна практика от страна на ВСС за наложеното дисциплинарно наказание. Затова в този смисъл е по -добре ВСС да преосмисли своето решение и да намери начин да преразгледа решението си, допълни тя.

Изведнъж Ковачева се сети, че ВСС, на чието заседание е присъствала и председателствала, е взел решението без дебат, а такъв трябвало да има.

Заяви, че има извършени нарушения, свързани със забавено правосъдие. Има твърде малко случаи на уволнени съдии по повод на забавени дела, призна Ковачева. "За миналата година има един такъв случай. Била е уволнена съдийка за 20 забавени дела, но нарушенията не са били толкова сериозни. Аршинът, с който се мери, не е еднакъв", изтъкна тя.

В четвъртък, по темата за забавените дела, Ковачева коментира друго: “Не се толерира забавянето на дела и от тук нататък и други съдии, които имат забавяне, следва да бъдат обект на разследване от ВСС. Никой не бива да бъде закрилян и защитаван".

В петък Ковачева поздрави съдиите за активната им позиция в случая с уволнението на Мирослава Тодорова и ги призова да използват повода, за да поставят проблема с прекомерната си натовареност, защото това е отговорност на ВСС.

Новината за призива на правосъдния министър към ВСС да отмени решението си бе съобщена по време на пресконференция на съдия Мирослава Тодорова от журналиста Сашо Диков, който поиска коментар. Наистина, този ВСС е силно дефектирал, но мен силно ме смущава фактът, че министърът на правосъдието, от позицията си на представител на изпълнителната власт дава напътствия на ВСС да отменя решение, което е взел суверенно, заяви Мирослава Тодорова.

Дори, ако това решение е изгодно за мен, допълни тя. Изпълнителната власт не може да внушава на независимата съдебна власт какви решения да вземе, изтъкна Тодорова. "Самият факт, че ВСС вече се опитва да се ориентира само от намеци какво решение е хубаво да вземе в един или друг случай, е достатъчно притеснителен. Не бива да се създава такава култура." Тук тя напомни и скорошното изявление на комисаря по правата на човека Томас Хамарберг, че съществува тенденция сред съдиите в някои източноевропейски държави да се опитват да предугаждат какво решение би било угодно на фактически силната власт и съответно да го приемат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?