Диана Ковачева уволни шефа на затворите Митко Димитров

Диана Ковачева уволни шефа на затворите Митко Димитров

Шефът на Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) Митко Димитров е уволнен със заповед на правосъдния министър Диана Ковачева, съобщи самата тя в четвъртък.

По думите ѝ Димитров е освободен по предложение на зам.-министъра Пламен Георгиев, тъй като е навършил пенсионна възраст.

"Очаквахме по-активна политика от Димитров, защото системата на затворите търпи много критики", заяви днес сутринта министър Ковачева по Нова телевизия.

Тя добави, че управлението на затворите търпи много критики - забавени са обществени поръчки за създаване на по-добри условия в местата за лишаване от свобода, което сега се надява да бъде поправено, че шефът на бургаския затвор бе уволнен наскоро заради лошо управление и злоупотреби и е даден на прокурор.

Димитров е заявил пред Дарик, че е обиден и ще търси правата си в съда, тъй като му остават две години до пенсия. Той е поискал среща с министъра на правосъдието Диана Ковачева, но засега такава няма. Той смята, че освобождаването му е немотивирано и зад него стои личен мотив.

"Работихме една година с него, очаквахме да има проактивно поведение, да проведе реформи в ресора, но нямаше активност. Всички инициативи от проверки в затворите и инспектората, уволнение на надзиратели, отстраняването на шефа на бургаския шеф – идваха от министъра и ресорния заместник-министър, а не от него. Бяха открити забранени предмети и непрекъснато се откриват такива. Това е проблем и с очаква от експерта да даде компетентни идеи. Той е пенсиониран, защото няма активно поведение, а не че има нарушения", обясни министър Ковачева след заседанието на ВСС по-късно.

Друг мотив за отстраняването на Димитров бил и последния критичен доклад на Комитета против изтезанията. Ковачева припомни още, че въпреки отпуснатите 10 млн. лева, ремонтите в затворите още не са започнали.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?