Диета от чипс и пържени картофи e увредила зрението на британски младеж

Диета от чипс и пържени картофи e увредила зрението на британски младеж

17-годишен британски младеж е загубил необратимо зрението си в следствие на дългогодишна диетата от чипс и пържени картофи, съобщи BBC.

Очни лекари в Бристол се грижат за младия мъж, след като зрението му значително се е влошило до степен да не може да шофира и да се затруднява при четене и различаване на лица.

В продължение на около 5-6 години той се хранел само с пържени картофи, чипс и бял хляб, като понякога хапвал и парче шунка или наденичка.

Тестовете показали, че той е страдал от голяма липса на витамини и недохранване.

Младежът, чието име не се съобщава, е посетил личния си лекар на 14-годишна възраст, тъй като се чувствал изморен и болнав. Тогава бил диагностициран с липса на витамин В12 и му били изписани добавки, но той не ги вземал, нито подобрил хранителния си режим.

Три години по-късно е приет в болница в Бристол заради прогресивна загуба на зрение. Обяснил на лекарите, че има непоносимост към определени храни и заради това не ядял друго.       

Момчето е страдало от недохранване, произтичащо от отвращението, което е изпитвало към определени текстури на храните и чипсът и пържените картофи са били единствената храна, която е можело да яде. Става въпрос за хранително разстройство, при което приемът на храна се избягва.

Хранителната оптична невропатия - състоянието, което младежът има - е лечимо, ако бъде диагностицирано рано. Оставени твърде дълго, обаче, нервните влакна в зрителния нерв умират и увреждането става трайно.

Според специалистите подобни случаи за щастие са редки, но родителите трябва да са наясно с потенциалната вреда, която може да бъде причинена от придирчивото и еднообразно хранене и да потърсят помощ от експерт.

Споделяне

Още от Общество