Диференциацията на учителските заплати ще става по 7 критерия

Диференциацията на учителските заплати ще става по 7 критерия

Вероятно диференциацията на учителските заплати ще става по седем критерии, научи Mediapool в четвъртък от участници в Отрасловия съвет, който трябва да разработи механизма за стимулиране на заслужилите преподаватели.

Съществува възможност дългоочакваното въвеждане на диференцираното заплащане на учителския труд да не тръгне и през тази година, тъй като Синдикатът на българските учители не подкрепя разработените към момента критерии.

За диференциацията в бюджета на образователното министерство са предвидени малко над 13 млн. лева. Ако до март социалните партньори не се разберат и не представят на финансовото ведомство разчет как парите ще бъдат изхарчени, сумата ще бъде върната в хазната.

Преди две седмици синдикатите, работодателите и държавата се обединиха около идеята увеличението на заплатите да става на национално и местно ниво според индивидуалните заслуги на учителя и постиженията на училището. Тогава бе сформирана специална работна група, която да изготви критериите, по които да става това.

По информация на Mediapool получаването на по-големи суми от учителите ще става в зависимост от работа на преподавателите с учениците, което включва постигане на резултатите, заложени в учебната програма, използване на информационните технологии в час, оценките на учениците, работа с деца със специални образователни потребности.

От значение ще е и участието и класирането на учениците в олимпиади и конкурси, стриктното попълване на училищната документация, участието в проекти и извънкласни инициативи, както и получените отличия.

Последният критерий ще се определя от самите училища, като той ще дава 10%. Все още обаче не е ясно каква тежест ще имат останалите стандарти, както и какъв ще е окончателният им вид.

От Министерството на финансите обаче са възразили, че не са изпълними критерии, по които по-високи заплати ще вземат всички учители, но само в най-добрите училища в страната.

Едно от предложенията е било да се вземат резултатите от националните изпити след четвърти и седми клас, които все още не са стартирали. Така че е твърде възможно диференциацията по т.нар втори стълб да се отложи.

Потърсена за коментар Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, каза пред Mediapool, че организацията не одобрява изготвените критерии и няма да ги подкрепи. Стандартите са много субективни и не могат да бъдат измерени количествено, обясни тя.

Как ще измерите, например, дали са планирани и постигнати целите да урока, учуди се тя.Такева подчерта, че ще настоява за обективни критерии.

Споделяне

Още по темата

Още от България