Дигата на плажа в Созопол ще бъде разрушена

Дигата на плажа в Созопол ще бъде разрушена

Дигата на централния плаж в Созопол ще бъде разрушена, а концесионерът - глобен. Това заяви пред бТВ министърът на туризма Николина Ангелкова. Според нея санкцията ще бъде 6900 лв. Ангелкова призна, че за изграждането на съоръжението е взет неправомерно пясък от плажната ивица.

За дигата се разбра от снимки в социалните мрежи, на които се вижда как багер взима пясък и го струпва на брега. Според концесионера това е единственият начин плажът да бъде запазен от бурните вълни през зимата. През пролетта натрупаният пясък се изравнява, заявиха от дружеството.

Според басейновата дирекция във Варна обаче концесионерът е извършил нарушение, тъй като в подаденото пред тях уведомление е посочено, че ще се изнася пясъчно покритие от плажа и ще се натрупва далеч от обичайните ветрови вълни, без да се засяга брегът. Строителството на дигата бе спряно в петък.

Според Ангелкова изграждането на подобни съоръжения е важно, но то трябва да става след диалог с институциите. Местни хора твърдят, че на това място никога не е имало опасност.

Строителството предизвика реакция от живеещите в Созопол. В петък над 200 души се подписаха под искане за спиране на изграждането ѝ.

"Ние считаме, че това посегателство върху морето е необосновано, ненужно, унищожава флората и фауната и разкрива заплахи за околната среда и за хората, който през лятото ще отидат на плаж и ще попаднат в една яма, която в момента е издълбана по цялата продължение на ивицата.

Не на последно място е социалното престъпление към нас като общество, тъй като с изграждането на тези диги никой няма свободен достъп до морето. Пренебрегнати са нашите традиции и обичаи, свързани с християнски ритуали, които ежегодно се провеждат на същото място", се казва в него.

Концесионер на плажа е фирмата "Ауто Фактор" ЕООД. Дружеството взе миналия октомври плажа за 20-годишно управление срещу годишна такса за държавата от 136 434 лв. без ДДС и за да нвестира за целия период на концесията 381 720 лв. с ДДС.

Споделяне

Още от България