Дигитален двойник на кралица Елизабет II поздрави британците за Коледа

Снимка: Channel 4

Докато английската кралица Елизабет II традиционно отправя своя поздрав за Коледа към британците през националните BBC и ITV, тази Коледа зрителите на Острова останаха изненадани. Дигитално създаден "двойник" на кралицата сподели своите мисли за празника по "Канал 4". Фейк видеото бе излъчено в ефир днес в 15.25 часа местно време (17.25 часа българско време), докато истинското празнично послание на кралицата стартира в 15 часа(17.00 часа българско време) по BBC и ITV. От британския "Канал 4" посочват, че целта на експеримента им е да покажат и образоват зрителите до каква "манипулативна достоверност" могат да стигнат фалшивите новини благодарение на модерните технологии.

5 минутното послание на дигиталния двойник на кралицата засегна редица противоречиви теми, включително решението на херцога и херцогинята на Съсекс Принц Хари и Меган Маркъл да напуснат Великобритания. А също и решението на херцога на Йорк - Принц Андрю да се оттегли от кралските задължения по-рано тази година след интервю, което той даде пред Би Би Си, за връзката му с магната Джефри Епщайн, уличен в редица сексуални престъпления. Епщайн в последствие се самоуби в килията си.

Фейк видеото е насочено и към премиера на Великобритания Борис Джонсън. Фейк кралицата обяснява, че 2020 година е била и година на герои и посочва, че такива са здравните работници, които са лекували Джонсън и въпреки това не са забременели. За британския премиер се знае, че е многодетен баща.

Ето и целия текст на посланието, на дигиталната Елизабет Втора:

"В продължение на близо седемдесет години аз спазвам традиция да говоря с вас по Коледа.
 
Така че, благодарна съм на “Канал 4”, че ми предостави възможността да кажа това, което ми харесва без някой да поставя думи в устата ми. 
 
Основната тема на моето послание днес е доверието. Доверието в това, което е истинско, и което не е.
 
2020 година беше предизвикателство за всички нас. Година, в която повечето от вас, благодарение на недостига на тоалетна хартия, най-накрая са разбрали какво е чувството да имаш затруднение на трона.
 
 
Едно от нещата, които ни крепяха през тази година, са нашите семейства. Именно заради това бях толкова натъжена от заминаването на Хари и Меган. Малко неща са по-обидни от това някой да ти каже, че предпочита компанията на канадците пред това да е с теб.
 
Но поне, все още имам любимия си Андрю наблизо. Изглежда малко вероятно той да се насочи към Северна Америка скоро.
 
2020 също така бе година на героите. Такива са нашите смели здравни работници, много от които бяха заставени да поемат невероятни рискове, като например лечението на Борис Джонсън, съзнавайки че по всяко време, те също могат да се окажат бременни.
 
Както често се случва, технологиите помогнаха да се справим с предизвикателствата, с които се сблъскахме тази година.
Като повечето от вас, които не участваха със съпрузите си в "Нетфликс и Фил", както аз обичам да го наричам, усъвършенствах моите движение за Тик Ток.
 
Всъщност има нещо, което доста ме вълнува да споделя с всички вас. Имам строги заповеди от Филип да не го правя, но тъй като той заспа пред “Сам вкъщи 2” ..
 
... ще имаш ли нещо против(да ми вземеш телефона)?
 
(Разговор с екипа в студиото) Би ли поместил тази камера, малко по назад! Всички готови ли са?
 
(Следва танц...)
 
Ако това не ме направи по стриктна, не знам какво друго би могло.
 
Благодаря ви(Сяда отново зад бюрото след танца).
 
Толкова много от нашия свят днес идва при нас през тези екрани(държи телефон в ръка). Което ме връща към въпроса за доверието, дали това, което виждаме и чуваме, е винаги такова, каквото изглежда.
 
От мое име, вашата кралица и всички в “Канал 4”, вярвам, че ще имате най-веселата от веселите Коледи.
 
(Премахват цифровия ефект и показват лицето на актрисата, разположена в студио на т.нар. green box.)
 
Беше ли добре? Може ли да си сипя чаша чай сега?, пита актрисата екипа.
 
Deep fake 
 
Т.нар. "deep fake" технология може да се използва за създаването на убеждаващо изцяло измислено видео съдържание и най-често се използва за разпространяването на спекулации.

Гласът на този фалшификат ще бъде дублиран от британската актриса Дебра Стивънсън.

"Гласът е доста лош опит да се представя за нея. Това, което прави видеото обезпокоително, е използването на видео технология, която опитва да синхронизира устните на кралицата с изречените думи.", коментира кореспондентът на БиБиСи.

Fake видеото е създаден от отвличането с Оскар студио VFX Framestore.

Британският Channel 4 посочи, че чрез това видео възнамерява да даде категорично предупреждение какво може да се постигне с фалшиви новини в дигиталната ера.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?