Дигитализацията на ЕС-документи се нуждае от армия от доброволци

ЕК и компанията Ай Би Ем (IBM) набират доброволци за изпълнението на проекта за дигитализациа на основните исторически текстове, свързани с Европейския съюз, съобщава EUObserver.

В рамките на проекта Impact (ImProving ACcess to Text) е създадена онлайн коректорска система, където всеки доброволец, по модела на Wikipedia, ще може да коригира грешки в дигиталната версия на хартиените документи. Това се налага, защото при сканирането не излизат бледи участъци или нетипични шрифтове.

Програмистите смятат, че с новата система ще се осигури между 25 и 50% по-голяма точност на документите, отколкото при стандартните програми за разпознаване на текста. Времето за коригиране на една малка книга ще се съкрати минимум на половина.

Задачата на коректорите доброволци е само да избират коректния вариант, предложен им от системата, при букви или думи, където има съмнение за неточност.

Ай Би Ем вече е предложил системата на различни институции като британската и германската национална библиотека.

ЕК засили интереса си към дигитализацията на документи след като миналата година Гугъл обяви плановете си да направи милиони книги достъпни през интернет – ход, критикуван от европейските издатели и притежатели на авторски права.

Споделяне

Още от Европа