Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Дигитализацията улеснява строежите и превръща сградите в екосистеми

3 коментара
Дигитализацията улеснява строежите и превръща сградите в екосистеми

Бързото навлизане на дигитализацията в строителното проектиране и сградните технологии скоро ще превърне в реалност визията за свързани, енергийно самодостатъчни, адаптивни и преди всичко умни гради, смятат от "Сименс".

Независимо дали става дума за автомобилна промишленост, медии, развлекателна индустрия, финансови или фармацевтични продукти, цифровата трансформация е обхванала почти всеки сектор и започва да променя пазарите, създавайки нови конкурентни и бизнес модели. Сега дитигализацията навлиза и в сградните технологии, коренно променяйки начина, по който сградите ще бъдат планирани, изграждани, използвани и в крайна сметка управлявани, посочват от компанията.

Потенциалът на цифровизацията е огромен, дори ако се вземе предвид само потреблението на енергия. Сградите са отговорни не само за над 40 на сто от световното потребление на енергия и по-голямата част от парниковите емисии, но те генерират и едни от най-големите разходи за компаниите. Оперативните разходи съставляват почти 80% от общите разходи през целия жизнен цикъл. Поради тази причина ефикасното, автоматично следене и контрол на осветление, вентилация, отопление и системи за сигурност е важен инструмент. В новото строителство това вече се превръща в реалност. Но истинската революция се случва зад кулисите.

Дигиталнен близнак

За разлика от днешната масова практика на планиране на работните процеси, след като строителството вече е започнало, Building Information Modeling (BIM) е съсредоточено върху планирането на цялата сграда с всички нейни аспекти наведнъж и последващо симулиране, изпитване и, ако е необходимо, внасяне на корекции в един виртуален модел на данните. Това позволява лесно да се отстранят грешки и несъответствия в софтуера, вместо да се налага това да става на строителната площадка, където процесът е много по-труден. По същество сградата е построена на два пъти: първо на компютъра (виртуално) и след това в реалния свят (физически). Това се нарича "дигитален близнак".

Тъй като планирането на различните аспекти се извършва едновременно, възможно е да се създадат координирани мултидисциплинарни решения. В миналото това бе трудно да се постигне. Виртуалното планиране и използването на общ модел на данните позволява ранна проверка дори на детайлни варианти, за да се оптимизира сградата. Например какъв ще е ефектът от избора на конкретен вид фасада върху разходите за строителство и инвестициите, както и за поддръжката, почистването и удобството за потребителя по-късно. Разглежда се и как допълнителна врата ще се отрази на бъдещите сценарии за евакуация, на комфорта и отоплителните разходи. Предварителните отговори позволяват строителните проекти да станат по-рентабилни и устойчиви, а сградите да бъдат управлявани по-безопасно, удобно и ефективно, обясняват от "Сименс".

Ползите от облачните изчисления

В миналото едно цялостно информационно моделиране на сградата се проваляше, защото техническите изисквания не можеха да бъдат изпълнени. Изчисленията в облака (т.нар. cloud computing - практически неограничена изчислителна мощност и капацитет за съхранение, както и непрекъсната наличност на мрежи и крайни устройства) премахнаха пречките, които преди правеха изпълнението трудно. Поне на теория. Масовото му възприемане все още е затруднено от фрагментарността на различните сектори, обхващащи множество заинтересовани страни с различни интереси. Фирмите и хората, които работят по отделните процеси или елементи в рамките на една сграда, традиционно действат самостоятелно.

Тясната координация чрез BIM е нова концепция и изисква персонализирани технологични стъпки и бизнес модели. Други ограничаващи фактори включват сравнително високите разходи за закупуване на подходящи системи, липсата на стандарти и интерфейси, както и на факта, че само няколко производители към днешна дата са в състояние да предоставят съвместими с BIM данни за своите компоненти. В допълнение настоящите практики за възлагане на проекти са такива, че "цифровото" планиране и симулация обикновено нито са бюджетирани, нито отразени в графиците. Въпреки това все по-голям брой обществени строителни и инфраструктурни проекти изискват BIM, а на ниво ЕС решението за въвеждането му вече е факт, допълва компанията.

Комуникация и оценка на всичко

Друг крайъгълен камък на цифровизацията в сградните технологии е Интернетът на нещата - взаимодействието на машини, устройства, компоненти, сензори, изпълнителни механизми и други обекти. Това сближаване между реалния и дигиталния свят е основата за свързване на различни дисциплини в една сграда и за създаване на нови цифрови услуги и строителни модели. Решения за дистанционно обслужване например дават възможност да се открият и отстранят бързо и ефективно проблеми на компонентите на практика отвсякъде. Превантивни концепции за поддръжка намаляват до минимум времето на престой, защото компонентите са в състояние да уведомяват своя производител при първите признаци на проблеми - дълго преди да има действителна вреда, която може да предизвика смущения.

Сензори, изпълнителни механизми и други подобни устройства предоставят изобилие от ценна информация, повечето от която остава неизползвана. Интелигентната оценка с помощта на приложения, използващи Big Data, може да обхване тези огромни, но неструктурирани количества данни в прозрачни и свързани показатели за ефективност – и то в реално време. Интелигентни алгоритми оценяват тенденциите и разпознават модели в поведението или консумацията на потребителя, като по този начин дават възможност за информирани решения, предсказващи стратегии и непрекъсната оптимизация. Това, заедно с усъвършенствани функции за самостоятелна оптимизация, създава една централна нервна система на сградите, която ги прави умни, обясняват от технологичната компания.

Пестене на енергия

Според нея потребителите печелят от такава сградна интелигентност. Тъй като вътрешната среда е идеално балансирана по отношение на осветление, качество на въздуха, температура и влажност, хората в сградата се чувстват удобно, което влияе директно върху тяхната продуктивност. Освен това умните сгради имат положителен ефект и върху енергийната ефективност. Този аспект става все по-важен, тъй като призивът за "сгради с нулево нетно потребление на енергия” набира скорост на европейско ниво. Умните сгради отговарят на това изискване, тъй като те не просто консумират енергия, но и произвеждат такава, използвайки локални системи като например фотоволтаици, вятърна енергия или комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия.

Това е познато като разпределено производство. Всяка излишна енергия, произведена от сградата, се подава в обща електрическа мрежа или се съхранява локално, например в електрически превозни средства, свързани със сградата и използвани като временни акумулатори, когато не се карат.

Умните сгради определят настоящите и прогнозните нужди на потребителите и купуват енергия, само когато тя е недостатъчна и е на разумна цена. Така интелигентните сгради ще помогнат да се стабилизира цялата електропреносна мрежа, обясняват от "Сименс", която разполага с облачно базирани платформи за управление на сгради и енергия.

Еволюцията на сградите

Дигитализацията ще изведе сградите до следващото ниво на ефективност, сигурност и комфорт. Тъй като сензорите са навсякъде, а базата данни, която те предоставят, се оценява интелигентно, то сградите ще се превърнат в динамични екосистеми, които реагират на промените в околната среда и извличат полза в дългосрочен план във взаимодействие с останалите сгради и инфраструктурата (”умни мрежи”).

Цифровата трансформация в сградните технологии ще предизвика промяна на парадигмата на цялата индустрия – ще доведе до нови, адаптиращи се бизнес модели. Софтуерът ще се превърне в основен фактор, откритостта и прозрачността ще са ключови, а затворените системи ще са големите губещи. Този процес на трансформация ще доведе до възможности, които могат да се запазят и процъфтяват само в цифровия свят.

Новите бизнес модели вече започнаха да променят правилата на играта и имат потенциала да разместят силите на пазара. В резултат на това класически конкурентни ситуации ще отстъпят място на по-сложни взаимодействия, при които чрез мрежа от партньорства и съюзи компаниите ще са свързани в екосистеми, но едновременно с това ще действат като съперници на пазара. Това означава също, че партньорствата между традиционните индустриални предприятия и големите играчи в областта на информационните технологии ще играят много по-важна роля.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. анита хегерланд
  #3

  Никой българин досега не се е сетил да предложи сигурност под формата на идея за укрепване на стълбищата и асансьорните шахти, които са най-уязвимото място по време на бедствие. Санирането решава само проблема със загуба на топлина от сградите. Нямаме и решение за шумоизолация на жилищата - няма материали, които всеки желаещ да си купи и да се изолира от съседите си. Защо безропотно понасяме целия кошмар на съвместното съжителство?!

 2. стефчо
  #2

  Липсва уточнението "Платена публикация". BIM-ът съвсем не е хрумване изключително на Siemens ;)

 3. Симеонов
  #1

  Това платено съобщение ли е? Освен амбициите на Сименс, каква е другата мисъл тука?!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.