Дигите пред преливане - Лом се готви за евакуация

Дигите пред преливане - Лом се готви за евакуация

Нивото на Дунав приближи 10 метра в горната част на българския участък от реката и Лом започна да се готви за евакуация. Това стана ясно в четвъртък след заседанието на кризисния щаб града. Кметът Пенка Пенкова съобщи, че ще информира съгражданите си чрез местните радио и телевизия какво да предприемат, когато реката започне да прелива над дигите, каквито са прогнозите на специалистите.

Най-застрашени са около 6 хиляди души, които живеят в ниската част на града, поясни тя, но мрачното дъждовно време създавало допълнително напрежение сред всички граждани на Лом.

Имаме план за евакуация и в момента практически се отиграва изтеглянето на населението от засегнатите райони. Местната управа се е обърнала към централния кризисен щаб с искане за още 15 фургона и допълнителни одеала.

Набързо изградените диги с подръчни материали, докато водата нахлуваше в първите дни, вече започнаха да създават проблеми и все по-трудно издържат натиска на прииждащия Дунав. 

Кметицата поясни, че жителите на Лом са имали невероятен късмет, че снощи са се разминали с дъжда, паднал на около 25 километра извън града. Специалистите са единодушни, че ако това се е случило в рамките на града, водата е щяла да прелее над временно изградените защитни съоръжения.

За една вечер нивото на водата при Лом се повиши със 7 см и в ранните часове на деня бе 978 см. В късния следобед беше отчетено повишение с още 1 см. Военните и служителите на Гражданска защита продължават да работят по укрепването на временните диги в района на Лом. От Гражданска защита уточниха, че започват да запушват шахтите в града, от които избива вода заради покачването на Дунав.

Залети са 300 дка от бреговата ивица, в която попадат градският парк, два хотела, голяма част от пристанището, офиси на корабни агенции и частни имоти в квартал “Боруна”. Под вода са и близо 12 хил.дка земя на селата Орсоя, Долни Цибър и Станево, които се намират близо до реката.

Водата в село Долни Цибър вече е негодна за пиене, защото се е смесила с дунавската и от Гражданска защита доставят питейна вода на населението там. 140 къщи от селото са наводнени.

В четвъртък нивото на Дунав при Никопол се покачи с още 8 см. и вече е метър над критичното. Прииждащите води заливат централните улици на града. 

В местния хотел са евакуирани 58 души. 

Над 16 млн. лв. отпуснати за предишните наводнения

Постоянната комисия по бедствия и аварии реши да отпусне над 16,2 млн.лв за ликвидиране на последиците от наводненията през миналата година. С парите ще бъдат ремонтирани 348 обекта, които са основно обществени сгради, почистване на речни корита, укрепване на диги и подпорни стени.

още 

Над 50 сгради и 6 улици са под вода, цял квартал край брега остана без ток. Никополският квартал остана временно и без питейна вода. От общината заявиха, че търсят вариант за преместване на кухненския блок от наводнената болница.

Военни подразделения укрепват дигите до селата Симеоново и Ботево, в района на Видин, Лом и село Нова Черна, където преди ден също бе пробита дигата. Надградена е 200-метровата защитна стена в района на град Тутракан. Общо 462 военнослужещи работят в засегнатите райони край реката.

По време на Великденските празници военните ще останат само в районите на Видин, Лом и Никопол.

Изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав (АППД) Георги Георгиев уточни, че рисковият период с покачването на нивото на реката ще продължи до средата на юни. Това е периодът, в който можем да очакваме високи води от горното течение на реката. Хидровъзелът “Железни врати” в момента работи на непрекъснат пропускателен режим, което означава, че водата, която идва от горното течение на реката, не се задържа от съоръжението. Ръководството на “Железни врата” се опитва постепенно да намалява обема на пропусканата вода, уточни Георгиев. 

В четвъртък поддаде дигата в района на пристанище Сомовит, съобщиха от Гражданска защита в Плевен. Водата е пробила основата на защитната стена в района на помпената станция. Авариен екип от “Напоителни системи” опитва да запуши с чували с пръст пробива в дигата.  От Гражданска защита уточниха, че няма опасност да бъде залято селището.

В района на Видин бе регистрирано повишаване от 4 см за едно денонощие. Нивото на реката сутринта беше достигнало 978 см, съобщиха от “Напоителни системи” към Министерство на земеделието и горите. Водата не е пробила дигата след последното покачване на водата. Областната управа на града заедно с районната инспекция за опазване на околната среда решиха да предприемат спешни мерки за ремонт на обходните пътища, по които е пренасочено движението от Видин за София.

Регионалните инспекции за опазване на околната среда в дунавските селища са информирали кметовете, че трябва да почистят и дезинфекцират основно всички обществени и жилищни обекти след оттеглянето на водата.

Районната здравна каса във Видин е издала заради наводненията указание до аптеките и лекарите в областта,  да отпускат животоподдържащи медикаменти и лекарства за хронични заболявания до 14 дни преди срока на редовното им изписване. Така че населението да може да се снабди с тях преди евентуална евакуация.

От Българския червен кръст (БЧК) съобщиха, че е нужно спешно да се подпомогне населението в Никопол  с хранителни продукти, почистващи и перилни препарати и лекарства.

Общата стойност на хуманитарната пратка, която е натоварена в помощ на бедстващото население е за около 5 хил.лв.

Споделяне

Още от България