Дигите в Будапеща са устояли на рекордния прилив на Дунав

Четири германски села бяха евакуирани заради скъсана дига на река Елба

Дигите в Будапеща са устояли на рекордния прилив на Дунав

Дигите в Будапеща успяха да устоят на рекордния прилив на Дунав и унгарската столица избегна сериозни щети, след като през последната седмица наводнения причиниха опустошения в други части на Централна Европа, съобщиха световните агенции.

След достигнатия през нощта пик от 8.91 метра равнището на река Дунав край Будапеща постепенно започна да спада. За да могат служебните коли да стигат по-лесно до важните места, кметството на унгарската столица забрани на частни лица да се придвижват по основните пътища на Будапеща по протежение на Дунав с цел по-лесен достъп до мостовете между двете части на града - Буда и Пеща.

Кметът на столицата Ищван Тарлос призова жителите ѝ да не ползват в понеделник колите си, а живеещите в провинцията да не пътуват до Будапеща с кола, доколкото им е възможно.

Той заяви, че дигите са удържали и положението се е нормализирало.

Автомобилният завод на "Сузуки", разположен край Дунав на 55 км северно от Будапеща, бе принуден да спре работа в понеделник, не поради понесени щети, а защото служителите му не могат да стигнат до него заради многото затворени пътища в района.

Премиерът Виктор Орбан заяви пред журналисти, че Будапеща ще е извън опасност в сряда и изрази задоволство, че при наводненията в Унгария няма загинали и ранени.

В същото време разливът на река Елба продължава да създава опасна обстановкаа Северна Германия. В нощта срещу понеделник в провинция Саксония-Анхалт се скъса дига, което наложи евакуирането на четири села, съобщи Франс прес.

Напорът на водата отвори дупка от десетина метра в дига близо до село Фишбек, която бързо се увеличи до 50 метра. Властите наредиха да се евакуират живеещите във Фишбек между 400 и 500 души, както и населението на три съседни села.

Поддаването на дигата наложи затваряне на железопътен мост, което принуди влаковете от Берлин до Кьолн или Франкфурт да минават по друг маршрут.

В столицата на Саксония-Анхалт - Магдебург нивото на Елба леко спадна до 7.30 метра, след като вчера бе достигнало 7.48 метра. Обичайното равнище на водата в този район е около 2

метра.

Вчера властите наредиха евакуация на 23 500 души от Магдебург и околностите му.

Провинциите Бранденбург и Долна Саксония тепърва очакват реката да достигне най-високото си ниво.

Във Витенберге в Бранденбург Елба вчера достигна 7.85 метра, което е с 50 сантиметра повече от предишния ѝ рекорд през 2002 година. В този слабонаселен селски район властите очакват равнище на реката от 8 метра в понеделник и дори 8.20 метра във вторник.

Заплаха има за историческия център на град Лауенбург, провинция Шлезвиг-Холщайн, чиито жители вече са евакуирани. По данни на кризисния щаб днес равнището на водите на река Елба в този район е било 9.18 м и бавно, но методично продължава да се повишава. Очаква се в намиращото се недалеч градче Хонсторф в четвъртък то да се повиши до 10.15 м. Предишният рекорд там е от 9.88 метра, регистриран през 1855 г.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел предприема поредна обиколка из страната, за да се запознае на място със създалата се ситуация. Тя ще посети градовете Витенберг и Пригниц в провинция Бранденбург, съобщи неин говорител. Там последствията от наводненията все още не се усещат, но обстановката може да се промени утре, когато по оценки на експерти нивата ще се повишат и равнището на водата в Елба ще превиши осезаемо 8 м. Към момента то е 7.82 м.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?