Дикме напуска ДПС, влиза се в битка за Ардино от “Новото време”

Дикме напуска ДПС, влиза се в битка за Ардино от “Новото време”

Мехмед Дикме, едно от емблематичните имена на ДПС и министър на земеделието в правителството “Сакскобургготски”, обяви в петък, че напуска партията и ще се кандидатира за кмет на община Ардино, откъдето е родом. “Преди да предприема тази крачка изпратих декларация, с която моля да бъде прекратено моето членство в ДПС”, обясни пред бТВ Дикме, като посочи, че решението му за оттеглянето е било едно от най-трудните.

Пред Mediapool той коментира, че ще се кандидатира за кмет с листата на “Новото време” и затова моралните му мотиви били да напусне партията на Ахмед Доган. След като няма да се кандидатирам от ДПС, то не мога да остана неин член, така ги разбирам нещата, допълни той. 

На въпрос дали има противоречия с партийното ръководство в Кърджали, той отговори, че няма, но не е съгласен с “принципите на авторитаризъм, които се прилагат в партията”.

По-рано пред бТВ Дикме посочи, че “налагането на авторитарен режим, на диктатура, използването на заплахи за един кандидат или по определен начин да се управлява общината, не мисля, че е най-правилно”.

Според него “диктатура” се налагала от трима-четирима души в Ардино, но се застрахова, че от него никога няма да се чуе и една лоша дума за ДПС.

“ДПС може да има своите негативи. В интерес на България е ДПС да продължава да участва в управлението на страната, без значение дали Мехмед или Ахмед е министър или не е министър, член или не е член”, каза Дикме.

Пред Mediapool той коментира, че е необходим вътрешен диалог в партията, да се обсъдят слабите места и въпреки че си отива от ДПС, ще работи този вътрешно-партиен диалог да се осъществи.

Дикме, който бе освободен в края на мандата на предишния кабинет и бе заменен с настоящия министър Нихат Кабил, каза, че е очаквал уволнението си. А оставката си подал още преди година, след като имал разговор на “четири очи” с шефа си – Ахмед Доган. По думите му “много комплексни неща”, включително приватизацията на “Булгартабак”, са били в дъното на освобождаването му.

“Две години и половина след този случай с "Булгартабак", почти три години, аз днес отново съм убеден и го заявявам, че най-доброто за "Булгартабак" беше и си остава да беше приватизиран, да беше продаден на "Бритиш Американ Тобако". Нямаше по-голяма мултинационална компания в този сектор, която да беше проявила интерес и която да гарантираше развитието на "Булгартабак"”, каза бившият министър на земеделието.

Споделяне

Още от Местни избори 2007