Дикме подкрепя различния ДДС за стоките

Трябва да има диференцирана данъчната ставка за отделни продукти и бих бил доволен от това. Така министърът на земеделието и горите Мехмед Дикме коментира в четвъртък приетото преди ден на първо четене решение на парламента за въвеждане на ДДС в размер на 5% за хляба и 7% за прясно и кисело мляко, краве сирене и масло, яйца и пилешко месо.

ОДС е вносител на проекта, който предвижда сваляне на ДДС ставката от 20% на 18%, а Народен съюз предложиха диференцираните ставки за различни продукти. Изненадващо, проектът бе подкрепен от различни парламентарни групи - Коалиция за България, СДС, Народен съюз, Новото време и част от НДСВ. Няколко часа по-късно финансовият министър Милен Велчев се изказа категорично против намалението на данъка, защото то би струвало на бюджета близо 420 млн. лв.

Министърът от ДПС Мехмед Дикме призна пред репортери, че е предлагал определени земеделски и хранителни продукти да имат различна данъчна ставка - 7 или 10 %, още когато Николай Василев е бил министър на икономиката ( до юли 2003 г.).

Дикме посочи, че по веригата зърно-брашно хляб, млечни -месни продукти би подкрепил една по-ниска ставка.

В същото време вицепремиерът и министър на транспорта Николай Василев се изказа против диференцирания ДДС и посочи, че когато е бил министър на икономиката е сметнал такова предложение за неприемливо, тъй като не може да се каже кои стоки са приоритетни. Ако се разреши по-ниска данъчна ставка за едни продукти, защо не трябва да бъде разрешена такава за други, попита Василев. Тогава той е поискал да се направи списък на приоритетните продукти, за да се види кои са те. Министър Василев смята, че сегашната финансова политика на правителството е правилна и тя трябва да бъде еднаква за всички стоки.

В Европейския съюз се върви към унифициране на ДДС-ставката, коментира веднага след решението на Народното събрание пред Mediapool председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Според него диференцирането ѝ по-скоро ще доведе до проблеми, отколкото до облекчения сред фирмите от секторите, за които се предвиждат преференциалните ставки. Свалянето на общия размер на ДДС на 18% обаче би било мощен стимул за бизнеса и потребителите, каза той, но допълни, че финансовата рамка на бюджета за догодина не би издължала отнемането на част от най-големия приход в хазната.

Думите му потвърди и финансовият министър Милен Велчев, който заяви, че свалянето на ДДС би струвало на хазната 418 млн. лв. по-малко приходи. Това значи, че парламентът трябва да носи отговорността да вземе дори социално непопулярни мерки за компенсациите на тази сума в приходната част на бюджета за догодина, каза Велчев. Само политически сили, които не се готвят да управляват догодина заедно с нас, биха подкрепили това решение, заяви в сряда Велчев.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: