Дикме призовава за спиране на вноса на тютюн

Министърът на земеделието и горите Мехмед Дикме каза по време на парламентарния контрол, че новият собственик на "Булгартабак холдинг" трябва да купува български тютюни и в България вносът на тютюни, в т. ч. и едролистни, трябва да спре. Според него у нас има условия за производство на всички сортове тютюни.

Той изрази увереност, че политиката на правителството по отношение на тютюнопроизводството е правилна и подкрепи това с факта, че за миналата година общо от страната са изнесени тютюни на стойност 68 милиона долара, което е много над цялото производство на тютюн за периода през предходните години.

От началото на януари т. г. работна група във фонд "Тютюн" изготвя нова стратегия за тютюнопроизводството за периода 2003 - 2007 г., с която страната ни трябва да влезе в Европейския съюз. В нея основните параметри за отглеждане на 70 хил. тона тютюн се запазват като се включват и нови сортове тютюн.

Мехмед Дикме съобщи, че до края на март новата стратегия ще бъде разгледана от Министерския съвет. Проектът на национална стратегията за развитието на тютюнопроизводството в България за периода 2001 - 2005 г. е приет от УС на фонд "Тютюн" още през септември 2001 г.

Изготвянето на нова стратегия се е наложило поради изменените условия през 2002 год., предвид представената от страната ни позиция в Брюксел за преговори по глава "Земеделие" и промените в "Булгартабак холдинг".

Според Дикме получаването разрешение за промишлена обработка на тютюни от "Сокотаб България ЕООД" и заявените от тях за изкупуване допълнителни 12 хил. тона тютюн е наложило увеличаването на квотите.

В предварителната заявка за преработка предвидените за отглеждане в стратегията ориенталски тютюни са около 50 700 тона. Около 26 000 тона от тях са дял на "Булгартабак".

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес