Дикме ревизира прогнозата си за зърнената реколта от 2.5 на 2.3 милиона тона

Със започването на жътвата Министерство на земеделието и горите редуцира очакванията си за зърнената реколта и сега прогнозите са, че тя няма да е 2,5 милиона тона, а 2,3 милиона тона, заяви министърът на земеделието и горите Мехмед Дикме по време на парламентарния контрол.

Според него тези количества ще са достатъчни за осигуряване на вътрешното потребление, ако няма износ на пшеница. Годишно у нас се потребяват около 2,2 млн. тона зърно. От тях 300 хил. тона са за семена, 1,3 млн. тона се преработват за хляб и хлебни изделия и 600 хил. тона са за фураж.

От предишната реколта имало останали още 400 хил. тона, което било достатъчно да се осигури хлебният баланс на страната за четири месеца.

За подпомагане на производителите от началото на август се открива целева финансова линия за закупуване на тор, като за нея са отделени 16 млн. лв. Половината от сумата е субсидия, осигурена от фонд "Земеделие". Ще предложим прехвърляне на 7 млн. лева от фонд "Тютюн" за закупуване на семена за есенната сеитба, каза още министър Дикме. Предвижда се 40 на сто от стойността на семената да се покриват от държавата като субсидия.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: