Дикме убеди кабинета да спре сделките със зърно от резерва

На закрито заседание вчера правителството е решило да забрани сделките със зърно от държавния резерв, включително и количествата пшеница в стоковия фонд.

Според източник на mediapool.bg, точката била вкарана изненадващо от министъра на земеделието Мехмед Дикме. Колегите му също били учудени, защото се оказало, че предложението не е съгласувано с вицепремиера и министър на икономиката Николай Василев, под чието разпореждане е резерва. Кабинетът гласувал решението, но не указал как да се разреши проблема с плащането на неустойки за пропадналите поради забраната сделки.

На 22 май т.г. пред в."Труд" Дикме дава ясен сигнал, че ще предложи спиране на износа. Той казва, че министрите ще решат какво да се прави с резерва, а по повод това, че е написал писмо до главния директор на ведомството, което е на подчинение на Василев, заявява : "Щом не съм им началник, ще се разберем тогава с началника им!"

В интервю за същия вестник главният директор на Държавния резерв Васил Цоконов каза, че получил писмо от Дикме с копие до Василев, в което министърът на земеделието искал всяка сделка със зърно да се разрешава с неговия подпис.

Цоконов обяснява, че не се правят сделки със зърно от резерва, а само от стоковия фонд, създаден през миналата година с решение на правителството.

Стоковият фонд бе учреден през 2002 г. с цел да се стимулира зърнения пазар и да се повиши изкупната цена, която бе паднала до 120 лв./т. Фондът изкупи 200 000 т. пшеница на цена от 160 лв. на тон. Зърното трябваше да се продаде обратно до края на миналата година и парите да се възстановят в бюджета. Двете фирми, сключили сделки обаче не са успели да платят по договори за общо 50 000 т. през ноември миналата година на цена от 172 лв. на тон.

През април т.г. резервът е договорил сделки за 151 819 т. от стоковия фонд при цена от 170 лв. на тон с няколко компании. От тях досега са платени и изтеглени от фонда само 34 494 т.

Дикме говори по проблемите със зърното и на вчерашното заседание на земеделската комисия в парламента. Той информира, че през миналата година стоковият фонд е купил 192 хил. т., а в момента в него има 136 425 т.

Оценката на министерството на земеделието е, че през тази година ще бъде произведена минимум 2.5 млн. т. хлебна пшеница при потребление от 2.250 млн. т. годишно. Прогнозата е на ведомството е за минимален излишък.

Според Дикме, в момента цените на българската пшеница са високи и няма възможности за износ. Вчера министърът е казал, че не очаква и внос. Днес пресата обаче съобщава, че през Силистра у нас е внесена руска пшеница, която била с много добро качество и на сравнително ниска цена.

Напрежението покрай зърното тръгна от подозренията за нелегален износ на 4 шлепа пшеница през Русе. Проверката обаче показа, че те са собственост на частна фирма и нямат нищо общо нито с държавния резерв, нито със стоковия фонд. Тогава сигналът бе даден от Мехмед Дикме и бе направено внушението, че подобни сделки не могат да стават без знанието на министърът на икономиката Николай Василев. Вицепремиерът отхвърли обвиненията, като каза, че не му е работа да разписва сделки със зърно.

Според добре информирани източници, вчерашният ход на Дикме е демонстрация на желанието на ДПС управлението на държавния резерв да премине или към земеделския министър, или към министъра без портфейл Неждет Моллов, който отговаря за комисията за бедствията и авариите. Целта е да се получи контрола за определяне на фирмите, които ще имат право да изнасят зърно.

Това било едно от исканията на Ахмед Доган към премиера, наред с прехвърлянето на хранително-вкусовата промишленост към министерство на земеделието (това включва и управлението на Булгартабак).

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?