Дилъри от "Ситигруп" са уличени в машинации с междубанкови лихви

Двама дилъри в "Ситигруп" (Citigroup) са били замесени в машинации с лихви по междубанковото кредитиране на международните пазари. За това съобщава в. "Файненшъл таймс" (The Financial Times), като се позовава на източници, свързани с хода на разследването. Властите не разкриват имената на дилърите, замесени в незаконните действия.

Според изданието в машинациите са участвали дилърът на финансови продукти в йени Томас Хейес (Thomas Hayes) и неговият шеф Кристофър Сесър (Christopher Cecere). Разследването е установило, че дилърите са се опитвали да манипулират лихвата TIBOR. Действията на двамата служители са нанесли щети на банката за 50 млн. евро.

Според следствието дилърът на "Барклийс" (Barclays) Филип Мориусеф (Philippe Moryoussef) е замесен в манипулация със ставката за междубанково кредитиране EURIBOR.

Заради разследването, което продължава повече от два месеца, над десет банкови дилъри и брокери са били отстранени от работа, уволнени или пратени в отпуск. Заподозрени в незаконни действия са още служители на "Дойче Банк" (Deutsche Bank), "Джей Пи Морган Чейс" (JP Morgan Chase), "Роял Банк ъв Скотланд" (Royal Bank of Scotland), "Ситигруп" (Citigroup) и брокерската компания ICAP.

През февруари антомонополното ведомство на Швейцария COMCO започна разследване на 12 финансови компании, заподозрени в договаряне. Предполага се, че те са се опитвали да манипулират ставките LIBOR и TIBOR. Подобни разследвания са започнали във Великобритания и САЩ.

LIBOR (London Interbank Offered Rate), EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate) и TIBOR (Tokyo Interbank Offered Rate) са базови лихви на междубанковия паричен пазар. Първата се изчислява от Британската банкова асоциация, втората – от Европейската банкова асоциация, а третата – от японската.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?