Дилъри прогнозират продължаване на обезценката на долара

Според валутни дилъри нежеланието на американското правителство да спре обезценката на долара означава, че тенденцията ще продължи. Мнозина си задават въпроса дали все пак няма да последва намеса от страна на Европейската централна банка.

Досега нейната публична позиция е в полза на силно и стабилно евро, което бе възприето от инвеститорите като сигнал, че няма да последва интервенция. Но поскъпването на единната валута с 12% за последните два месеца може да застраши шансовете на еврозоната за икономическо възстановяване.

Японската централна банка не скри неудовлетворението си от поскъпването на йената и интервенира на пазара в полза на долара.

Британският паунд поскъпна с 16% спрямо долара в сравнение с началото на септември миналата година, но Банк ъф Ингланд не се е намесила на паричния пазар.

Според дилъри заплахите от терористични атаки също допринасят за слабостта на долара. Други причини за състоянието на пазара са увеличаващия се американски търговски и бюджетен дефицит и нежеланието на Федералния реизерв да повиши основната лихва над най-ниското от 48 години насам ниво- 1 процент.

Слабия долар позволява да се намали търговския дефицит, защото американския износ поевтинява, а вноса от други страни поскъпва. Спада на американската валута обаче затруднява финансирането на бюджетния дефицит, защото долара губи стойност, а лихвите по държавните книжа са по-ниски от тези в Европа.

Тъй като икономическия ръст в САЩ надвишава този в другите развити страни потребителите купуват все повече вносни стоки, което допълнително затруднява финансирането на търговския дефицит и на дефицита по текущата сметка.

Глобално погледнато стоките и услугите влизат в САЩ, а парите излизат от страната. Очакванията на валутните пазари са обезценката му да продължи, защото тази тенденция се определя от дългосрочните структурни проблеми на американската икономика.

По Би Би Си

Споделяне

Още от Бизнес