Дилема държавна субсидия или платено обучение се задава пред ВУЗ

Дилема държавна субсидия или платено обучение се задава пред ВУЗ
Държавните университети искат от юли да приемат студенти в платено обучение, съобщи във вторник министърът на образованието Сергей Игнатов. Той каза, че юристите на образователното министерство в момента подготвят свързаните с това промени в Закона за висшето образование.

Обсъждат се два варианта, единият от които ще залегне в промените. От Софийския университет предлагат платеното обучение да обхване студентите над държавната поръчка до изпълнение на свободния образователен капацитет.

Игнатов обаче каза, че се обсъжда също дали не е възможно например 10 процента и от бройката, която е в държавната поръчка, да стане платена, защото в някои университети капацитетът съвпада с това, което те са заявили като държавна поръчка.

“Най-доброто, но то практически е неосъществимо, е висшите училища да приемат над заявената бройка всички свободни места с платено обучение. Проблемът е в това, че университетите не могат да изпълнят и този прием, който са заявили като държавна поръчка и това трябва да се оцени от ректорите“, коментира Игнатов.

В университетите където капацитетът съвпада със заявеното от тях като държавна поръчка, ако искат да обучават в платена форма на обучение, държавната им субсидия ще намалее.

Преди седмица на заседание на академичния съвет на Софийския университет премиерът Бойко Борисов лично даде одобрението си за идеята да има платено обучение в държавните университети, макар допреди това Игнатов да твърдеше, че в условия на криза идеята не е удачна.

Споделяне

Още по темата

Още от България