Дилема за участието на висши магистрати в управата на БФС

Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да се произнесе в сряда дали е законно действащи магистрати да бъдат членове на управляващите органи на Българския футболен съюз. Казусът бе поставен от бившия футболен президент и подсъдим по няколко дела Ивайло Дражев. В момента той играе ролята на гневна опозиция срещу ръководството на БФС начело с Борислав Михайлов.

Дражев сезира ВСС за конфликт на интереси заради членството на председателя на Пето отделение във Върховния административен съд Андрей Икономов и на висшия прокурор Камен Михов в Изпълкома на БФС. По време на заседанията на най-висшия орган в българския футбол, двамата магистрати стоят редом до известни родни бизнесмени и олигарси като съоснователят на ТИМ Марин Митев, медийният и рекламен бос Красимир Гергов, собственикът на "Делта груп" Николай Гигов, собственикът на "Литекс комерс" Гриша Ганчев и др.

Специална комисия във ВСС извърши проверка по поставения от Дражев въпрос и излезе с мнение, че конфликт на интереси няма, тъй като БФС е сдружение с нестопанска цел и двамата магистрати работят за благото на футбола безвъзмездно.

След продължителна дискусия обаче членовете на съдебния съвет отказаха да подкрепят мнението на колегите си от комисията.

Първо шефът на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев коментира, че ще гласува против, ако се вземе решение, че няма конфликт на интереси. По думите му чл.5 от Закона за конфликта на интереси ясно препраща въпроса към Закона за съдебната власт. В устройствения закон на магистратурата е записано, че съдиите и прокурорите нямат право да членуват в управителните съвети на юридически лица с нестопанска цел. Точно такава е и съдебната регистрация на БФС.

"Аз категорично твърдя, че има несъвместимост между позицията на действащ магистрат и член на подобен орган във ВСС. Има ясна опасност от търговия с влияние", коментира Пенчев.

На обратната позиция бе бившия шеф на Софийския районен съд и настоящ член на ВСС Иван Колев. В качеството му на председател на правната комисия в БФС той очаквано дръпна защити участието на Икономов и Михов в Изпълкома на футболния съюз.

Колев очевидно се бе подготвил за дълга пледоария пред ВСС и "прекопа" над 3 закона, за да обясни как няма пречка магистрат да е колега с големи бизнесмени по футболни въпроси. Членът на ВСС цитира още Маркс за превръщането на парите в стоки, за да поясни, че БФС не е реализира печалби с дейността си. После отбеляза, че ВСС вече е решил, че БФС не влиза в обхвата на съдебния закон, когато става въпрос за несъвместимост.

В речта си Колев пропусна да отбележи, че футболният съюз продава билетите за мачовете на националните отбори, което си е вид търговска дейност. Освен това през спонсорските договори БФС дава право на рекламна дейност със символите на представителните отбори.

"Това е смешно. Не може ВСС да издава тълкувателни решения върху закона. Така утре някой може да реши, че магистратите могат да бъдат и търговци", отговори Пенчев. В отговор на въпрос на Mediapool той добави, че членството на магистрати в Изпълкома заедно с подобни бизнесмени може да се разглежда и като уронване на престижа на съдебната власт.

Поради деликатността на въпроса и след предложение на Анелия Мингова, ВСС реши да отложи произнасянето си по тази тема за след месец. Членовете на съдебния съвет ще вземат това трудно решение на изнесено заседание без присъствието на журналисти в родопския курорт Пампорово.

Споделяне

Още от България