Дилемата на украинския олигарх Ринат Ахметов - притиснат между Изток и Запад

Ринат Ахметов

Вече седмици наред хората в Украйна си блъскат главите над въпроса: как така най-могъщият човек в Донецк не бе в състояние да потуши бунта, който заплашва да разкъса на части Украйна?

Милиардерът Ринат Ахметов , който е на върха на империя от каменовъглени мини и електроцентрали, бе заел изчаквателна позиция, докато сепаратистите откопчваха части от Източна Украйна от контрола на Киев.

Действията на сепаратистите се ускориха, след като референдумите в неделя в региона на Донецк и съседния му Луганск - заклеймени от западните правителства и самия Ахметов - имаха като резултат мнозинство в полза на самоуправлението. Ден по-късно те поискаха да се присъединят към Русия.


Украинският олигарх не остана бездеен. Във вторник той бе в Киев и се срещна с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който се опитва да уреди преговори между правителството и войнствените сепаратисти. Но не съумя да спре ескалацията на кризата - провал, предизвикал дебат за истинските му цели.

Хората, които познават Ахметов, казват, че той е решен да предотврати разпадането на Украйна. "Този [бунт] е травма за него", казва Андрей Будяк, донецки журналист и тв продуцент. "Той не иска да живее в някакъв съмнителен анклав с несигурно бъдеще".

Най-богатият човек в Украйна е несъмнено въвлечен в крайно деликатни балансиращи ходове. Ако заеме страната на сепаратистите, той може да се изложи на западни санкции и даже да загуби бизнеса си. Ако застане до Киев, рискува да бъде лишен от подкрепата на изтока, неговата домашна база, и да предизвика гнева на Русия.

Но тъй като събитията в Украйна се развиват толкова бързо, той ще трябва скоро да обяви намеренията си, казват анализатори. "За Ринат е време да реши", казва един съветник на прокиевския губернатор на Донецката област Серхий Тарута.

Досега Ахметов се опитваше да мине за неутрален. Той неколкократно призова Донецк да остане част от Украйна, а в изявление, пратено във вторник до "Файненшъл таймс", подкрепи плановете на Киев за президентски избори на 25 май, които бунтовниците отхвърлят. Той обаче изрази симпатии и към някои от исканията на сепаратистите като това за по-голяма автономия и повече законова защита на руския език. А в изявлението си от вторник призова за по-представително управление. Това е отражение на ширещия се в Донецк възглед, че изтокът е лишен от граждански права заради промените в Киев.

Симпатизиращият тон излезе на преден план след кръвопролитните сблъсъци в петък в Мариупол - пристанище на Азовско море, където той притежава два стоманодобивни завода. На следващия ден неговият стоманодобивен холдинг "Метинвест" призова правителството да изтегли силите си от града и да прекрати военната си операция в източните градове - призив, за който Киев каза, че само ще насърчи сепаратизма.

В опит да успокои настроенията в Мариупол той сформира отреди от работници на "Метинвест", които да патрулират заедно с местни полицаи и да предотвратяват мародерствата.

Някои анализатори твърдят, че подкрепата на Ахметов за сепаратистите е по-силна, отколкото той си дава вид, и че той използва техния бунт, за да издейства отстъпки от новото прозападно правителство в Киев. Те се позовават на факта, че близки до него политици не са подкрепили закона, който трябваше да намали противопоставянето в изтока, давайки на регионите в Украйна повече пълномощия и разширявайки правата на руския език.

"Той иска да превърне Донецк в свой собствен малък принципат", казва прокиевският активист Алекс, който живее в Мариупол. "Колкото повече автономия има, толкова по-добре ще може да защищава своите бизнес интереси", казва Алекс.

Този възглед придоби достоверност тази седмица, когато Павел Губарев, един от сепаратистките лидери, каза пред руски вестник, че неговите последователи са на заплата при Ахметов. Бизнесменът настоя, че на никого не е давал и "цент".

Докато Ахметов може би приветства прехвърлянето на повече правомощия на изтока, анализаторите казват, че той няма интерес от това те да станат отцепила се общност като Приднестровието без международно признание и легитимност. "Бизнесът на Ахметов е ориентиран към износ, така че той ще изпадне в затруднения, ако чуждестранни кораби, опасявайки се от санкции, няма да могат да акостират в Мариупол", казва съветникът на Тарута.

Отделянето на Донецката област може да разруши и общоукраински предприятия като монополиста във фиксираните телефонни линии "Укртелеком". По същия начин, тъй като повечето от неговите каменовъглени мини и стоманодобивни заводи са в Донецк и Луганск, те биха били безполезни без изгодните залежи от желязна руда, които Ахметов притежава далеч на запад в Украйна.

Ако страната се разцепи, "голяма част от неговите предприятия ще останат в Украйна, а предприятията в непризнатата територия ще имат малка стойност", казва Томаш Фиала, изпълнителен директор на инвестиционната банка "Дрегън кепитъл" (Dragon Capital) със седалище в Киев.

Според Андерс Аслунд, старши сътрудник в Института за международна икономика "Питърсън" в САЩ, Ринат Ахметов в крайна сметка "ще тропне с крак и ще въведе ред в региона, за предпочитане с някои допълнителни пълномощия от Киев". Другите варианти, казва той, като отцепване или анексиране от Русия "ще бъдат истинска катастрофа за него и вероятно началото на края на Ахметов".

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят