Дилма Русеф е с най-сериозни шансове за президентския пост в Бразилия

Дилма Русеф е с най-сериозни шансове за президентския пост в Бразилия

Бразилският президент Инасио Лула да Силва отхвърли възможността да се кандидатира на изборите за държавен глава следващата година. В интервю за ББС Лула да Силва заяви, че дори не мисли да предприеме тази стъпка, защото това би противоречало на конституцията на страната.

Според президента най-добрата кандидатура на неговата Партия на трудещите се е Дилма Русеф, която в момента оглавява президентската администрация.

61-годишната Русеф е от български произход. Нейният баща, който е българин, емигрира в Бразилия през 1944 г. Брат ѝ, с когото не са се виждали никога, почина преди две години в София.

"Не съм обсъждал тази възможност (за кандидатиране – б. р.). Първо, защото нямам право на трети мандат, и второ, защото Дилма се чувства прекрасно", заяви президентът.

За състоянието на съратничката си Лула да Силва говори неслучайно. Преди месец Русеф изкара операция за отстраняване на злокачествен тумор.

В понеделник тя отново влезе в болница заради болки в краката. След един ден излезе оттам, като заяви на репортерите, че няма нищо сериозно и отново "е във форма".

Предположенията, че президентът може да се опита да остане на власт, започнаха заради проблеми със здравето на основния кандидат на Партията на трудещите се, най-влиятелната в Бразилия с подчертан ляв характер.

В частни разговори в близките до правителството среди този вариант се сочи като "план Б". А редица привърженици на Да Силва открито го призоваха да издигне отново кандидатурата си.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят