Дилма Русеф представи писмената си защита пред сенатския съд

Дилма Русеф представи писмената си защита пред сенатския съд

Отстранената от поста си президентка на Бразилия Дилма Русеф представи писмената си защита пред сенатския съд по нейния импийчмънт, като нарече процедурата "фарс", предаде Ройтерс.

Престъпленията, в които ме обвиняват, са най-обичайни, рутинни действия по управление на бюджета, посочи тя и даде примери как нейни предшественици са използвали същия подход.

"Всеки знае, че вие съдите честна жена, държавен служител, посветил се на справедливи каузи", каза Русеф в писмо, прочетено на глас от нейния адвокат и бивш генерален прокурор Жозе Едуарду Кардозу. "Уважавам всеки, който е гласувал за мен", посочва още тя.

Русеф продължава да се придържа към стратегията си да заклеймява процеса по импийчмънт като "мек преврат", ръководен от нейния някогашен вицепрезидент Мишел Темер - консерватор, който пое президентските пълномощия от средата на май, когато Сенатът гласува да съди Русеф.

Ако бъде отстранена окончателно, това би било удар по Работническата партия и ще сложи край на 13 годишното ляво-ориентирано управление на най-голямата икономика в Латинска Америка.

Русеф не е обвинена директно в корупция, а само, че е възпрепятствала разследващите.

Тя е обвинявана, че е фалшифицирала държавния бюджет, за да успее да постигне заложените от Конгреса финансови цели за 2015 г.

Беше замесена и в корупционния скандал с държавната петролна компания "Петробрас", тъй като главният прокурор поиска от Върховния съд да позволи започването на разследване срещу Русеф за възпрепятстване на правосъдието.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?