Дилма Русеф спечели втори президентски мандат в Бразилия

Обеща политическа реформа и безкомпромисна борба срещу корупцията

Дилма Русеф получи за втори път подкрепата на сънародниците си, сн. ЕПА/БГНЕС

Президентът на Бразилия Дилма Русеф, която бе преизбрана за втори мандат, призова сънародниците си към диалог и единство в името на интересите на родината и народа и обеща да проведе политическа реформа, за да засили ефективността на основните клонове на властта, съобщиха световните агенции.

"Не вярвам, че резултатите от изборите разделят бразилците. Уверена съм, че победата с малка преднина може да доведе до по-бързи и по-дълбоки промени отколкото изборния триумф", каза държавният глава на митинг на поддръжниците си в столицата Бразилия.

Тя обеща да се бори безкомпромисно с корупцията и да продължи програмите за социално подпомагане. Сред приоритетите си тя нареди и осигуряването на растеж на националната икономика.

Президентът заяви, че се ангажира да поддържа бюджетна дисциплина и да продължи борбата с инфлацията, както и да се насочи към подпомагане на боксуващи производства.

"Искам да бъда много по-добър президент, отколкото бях досега", каза тя, цитирана от ДПА.

Победата си Русеф дължи най-вече на подкрепата на бразилците, които сами са усетили положителните промени, предизвикани от социалните програми, провеждани последователно от правителството. През последните години над 20 милиона жители на най-голямата южноамериканска страна успяха да се измъкнат от крайната бедност и да преминат в "долната средна класа".

Подкрепата за президента бе най-голяма в най-слабо развитите щати в северната и североизточната част на Бразилия. Кандидатът на опозицията Аесио Невис пък бе подкрепен от най-силно развитите щати в южната, югоизточната и централната част на страната.

Според наблюдатели решаващо мнозинство Русеф е получила от гъсто населения щат Минас Жераис, където Невис бе губернатор два мандата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят