Дилма Русеф внесе в съда искане да анулира импийчмънта й

Дилма Русеф внесе в съда искане да анулира импийчмънта й

Бившата президентка на Бразилия Дилма Русеф подаде до Федералния върховен съд жалба с искане да анулира решението за отстраняването ѝ от длъжност и да ѝ признае правото да заеме висшия пост в страната. Както писа в четвъртък на своя сайт в. "Глобо", Русеф се мотивира по-специално с корупционния скандал около действащия лидер на най-голямата южноамериканска държава Мишел Темер, съобщиха световните агенции.

"Днес страната е обхваната от остра политическа криза с невиждани до момента мащаби. С всеки ден става все по-очевидно, че сегашният президент е нелегитимен и не е способен да изпълнява задълженията си и занапред. Той зае поста не по волята на народа, а вследствие на натрапен импийчмънт, осъществен с груби нарушения, без никакви юридически основания", цитира изданието иска, подаден от адвокатите на Русеф.

Миналия септември бившата президентка вече сезира съда с искане да отмени решението за импийчмънт, но съдията Теори Заваски, загинал впоследствие при авиокатастрофа, призна аргументите на Русеф за несъстоятелни.

На 17 май бразилските предприемачи братята Жоесли и Уесли Батиста предадоха на Федералния върховен съд запис, на който президентът Темер изглежда приканва да бъде подкупен бившият председател на долната камара на парламента Едуардо Куня, инициатор на импийчмънта на Русеф. Според следствието с парите е трябвало да бъде "купено мълчанието" на Куня, който е потенциален свидетел в разследването на най-големия корупционен скандал в историята на Бразилия. Полицията разполага и с видеозапис, на който близък съветник на Темер слага в куфарче голяма сума пари.

На фона на избухналия скандал опозиционни политици отправиха искане за импийчмънт на президента към председателя на долната камара на бразилския парламент Родриго Мая. Започна разследване срещу Темер с обвинения в корупция, опит за възпрепятстване на правосъдието и организиране на престъпна група.

Темер отхвърли обвиненията, че е опитал да подкупи Куня, и обеща да докаже невинността си в съда.

Според бразилската конституция, дори ако Темер бъде свален от поста, няма да се организират предсрочни избори - следващият президент ще бъде избран от парламента.

Споделяне

Още от Свят