Дилов - син майтапи партиите с макет на интегрална бюлетина

След като миналата седмица не можаха да се разберат дали да се въведе интегрална бюлетина на евровота, в сряда депутатът от ОДС и лидер на “Гергьовден” Любен Дилов-син предложи на колегите си от управляващото мнозинство макет на такава бюлетина.

В кулоарите на парламента Дилов-син показа примерната листа, която е със смешен текст и в нея са представени 31 партии и техните “кандидати”.

Някои от примерните политически формации са: “Политическа партия Движение за пари и свободи”, “Политическо движение “Национално дворянство за сервилно вглъбяване”, “Инициативен комитет “14 февруари – ден на Вальо Топлото”, “Съюз на смърфовете, пречещи на Бойко Борисов да се справи с боклука”.

В примерната интегрална бюлетина депутатът е включил и “Инициативен комитет “Включване на Татяна Дончева като застрашен вид в Натура 2000”, “Инициативен комитет на засегнатите от Натура 2000 собственици на земи “Нашето отмъщение: Стела Банкова – евродепутат” и пр.

“Очевидно управляващите имат големи трудности при синхронизиране на мненията около Закона за избиране на български представители в Европейския парламент”, коментира Дилов-син. “Една от основните тези на мнозинството срещу интегралната бюлетина, е, че не дава възможност за въвеждане на мажоритарен елемент на подреждане на кандидатите”, посочи Дилов.

Според него технически това е напълно възможно и заради това е поръчал да се изработи макет на такава бюлетина.

Изработването на интегрална листа ще оскъпи изборните книжа с по-малко от стотинка за бройка, поясни Дилов-син. По думите му за изборите за евродепутати ще се регистрират не повече от 20 коалиции или инициативни комитети, като се имат предвид сроковете  до приемането на закона, евентуалната дата за регистрация, изискванията за събиране на подписи и финансовата част, която също е доста тежка.

Следобед правната парламентарна комисия трябва да реши именно каква ще е бюлетината на евровота, както и да съгласува някои текстове от законопроекта с приетия миналата седмица принцип на отседналост, който ограничи гласуването на турските изселници. Това предизвика трусове в тройната управляваща коалиция, тъй като текстът мина с гласовете на опозицията, НДСВ и бе частично подкрепен от представители на БСП.

Споделяне

Още от България