Дилов съветва БСП да се разграничи от другарите на Саддам

БСП може да използва скандала с публикациите за финансиране от бившия режим на Саддам Хюсеин за решаване на вътрешните си проблеми и за премахване на всички съмнения за реформирането си, заяви лидерът на движение Гергьовден Любен Дилов - син.

Той възнамерява да изпрати приятелско писмо до ръководството на БСП, с което да посъветва социалистите да имат мъжество да се обърнат навътре към себе си и да използват скандала, за да разчистят всички съмнения за тяхната реформираност и за да оправят свои вътрешни проблеми, особено предвид парламентарните избори следващата година. Ако успеят да направят това, то ще бъде полезно за целия политически елит, дори да доведе до отцепване, смята Дилов, който преди седмица направи приятелско посещение на "Позитано" 20.

Дилов допуска, че на БСП им е удобно да ползват твърдия електорат около този тип хора, които общуват с режима на хора като Саддам Хюсеин и на Милошевич, а в същото време публично да се правят, че нямат нищо общо. Той обаче смята, че от ясното разграничение на БСП от тези хора би спечелило цялото общество.

Скандалът е еднакво компрометиращ както за социалистите, така и за целия политически живот, каза Любен Дилов. Той се изказа за ремонт на закона за политическите партии, в който да се регламентира ясно държавно финансиране, обвързано с резултатите от изборите, и ясни санкции за всяко нерегламентирано финансиране, които да водят и до наказателна отговорност.

Движение Гергьовден подкрепя идеята на президента Първанов за провеждане на референдум за членството в Европейския съюз.

Трябва да е ясно дали българската нация е готова да поеме тежестта на реформирането във връзка с присъединяването към Евросъюза, а и ако един ден се окаже, че българинът не е дотам доволен от европейското си членство, ще можем да се позовем на положителния вот от един референдум, мотивираха се от движението. Според тях отказът от спор по въпроса с твърдения, че референдумът е скъп, че гражданите на България са незрели, демонстрира разпадането на връзката избиратели-политически елит.

На този етап управляващото мнозинство не е склонно да приеме идеята на Първанов, която бе "гарнирана" с предложението президентът да получи право да насрочва референдуми.

Любен Дилов, чието движение е част от дясната коалиция в София, смята да предложи на СДС и ССД програма за развитие на столична община за следващите четири години. Според него това ще спести евентуални разногласия, защото на предстоящите парламентарни избори някои от партиите в тези коалиции ще бъдат политически противници.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?