Дилов-син и дядо Галактион защитиха архонството на Бинев

Дилов-син и дядо Галактион защитиха архонството на Бинев

Независимостта на Българската православна църква (БПЦ) е застрашена, алармираха в един и същи ден депутатът от ОДС и лидер на “Гергьовден” Любен Дилов – син и старозагорският митрополит Галактион. Първият е дългогодишен съветник и приятел на бизнесмена Слави Бинев, а вторият даде архонтски сан на Бинев по време на церемония в римска катедрала и както се оказа, зад гърба на Светия синод и Ватикана. Светият синод обяви в сряда, че не признава титлата на бизнесмена, известен като собственик на редица заведения, сред които и стриптийз-клубове.

Дилов-син поиска оставката на шефа на вероизповеданията

Според народния избраник Дилов-син скандалът с архонтството на Бинев е “напълно измислен и провокиран от Иван Желев, който е назначен да управлява делата на различните вероизповедания”. По думите му шефът на дирекцията по вероизповеданията към МС инспирирал скандала с изказването си, че титлата на Бинев е била дадена срещу пари, “с което обидил български владика” и един от най-уважаваните във Ватикана кардинали Бърнард Лоу, като “го нарекъл педофил”.

Лоу присъства на ритуала за провъзгласяване на Бинев за архонт в базиликата “Санта Мария Маджоре”. Той подаде оставка като архиепископ на американския град Бостън през декември 2002 г., след като избухна огромен скандал в Римокатолическата църква за сексуално посегателства срещу деца.

Дилов-син заяви в четвъртък, че Иван Желев е “гръцки архонт, а в същото време е определен да раздава парите на българските църкви, манастири и епархии и да определя политиката в БПЦ”.

След като е гръцки архонт, шефът на вероизповеданията трябва да напусне поста си, защото “архонт е форма на послушание и като светско лице се обричаш на определен владика или епархия”, демонстрира завидни познания в църковните дела Дилов-син.  Той  разговарял с митрополити, които казали, че Желев е оказал “недопустим натиск на Светия синод”.

Светият синод официално се разграничи от действията на митрополит Галактион и обяви, че не признава архонтския сан на Бинев. Освен това БПЦ обяви, че “архонтството” е нелигитимно, тъй като в наградния фонд на църквата няма такова звание.

Депутатът от Коалиция за България Татяна Дончева изслуша заедно с журналисти изявлението на съветника на Бинев в кулоарите на НС и го репликира с думите: “Ти не беше ли на даването на тази титла?".

 "Любо, кажи защо му трябваше на Бинев това архонтство”, запита още Дончева.

Позицията на “Гергьовден” за шефа на вероизповеданията ще бъде обсъдена с основните политически сили, като първите срещи ще бъдат с ВМРО и "Атака" като хора, най-силно ангажирани с православието, информира Дилов-син.

Желев: Не съм гръцки архонт

“Един депутат може да прави каквото иска, не мога да го контролирам. Но е желателно депутатите да говорят истината”, каза за Mediapool проф. Иван Желев. “Няма никакви индикации за моя или на друга власт намеса в делата на БПЦ или на друго вероизповедание. Това се спазва съвсем стриктно”, уточни Желев.

Той обясни, че се намесил в проблема с “архонтството” на Бинев, защото е бил запитан като експерт и професор по “Богословие” в СУ “Св. Климент Охридски”, какво означава “архонтството” и дали го има в българската църква. “Има пълно съвпадение с моето мнение и с това на БПЦ от сряда”.

Желев опроверга твърдението, че е гръцки архонт. Каза, че преди 18 години заедно с преводачи от гръцки език на няколко поместни църкви, които са участвали в всеправославно съвещание, са получили титлата “архонт” от Цариградския Вселенски патриарх, който решил да им я предостави.

Галактион се показа на светло

След като бе обявен за “църковно издирване“, тъй като не се появи на заседанията в Синодалната палата по-рано тази седмица, старозагорският митрополит обяви в четвъртък, че бил болен. Той обаче е разтревожен за независимостта на БПЦ, след като Светият синод не призна титлата на Бинев.

“Прибързаността, с която се появи това изявление, което е резултат от срещата на синодалните архиереи с представители на държавната власт, ни задължава да заявим, че намираме институционалната независимост на родната ни св. Църква застрашена", отбелязва Галактион. "Архонтството, бидейки институт, чието проявление изразява църковната независимост на една автокефална Църква, бе посрещнато с изключително голям отпор от овластени хора извън БПЦ", допълва той.

В обръщението си до медиите Галактион говори още за “неприключилата  борба за църковната независимост” – нещо, с което той не може да се съгласи.

"Посещението ни в Рим действително бе от частен характер, поради което и се намерихме там без предварителното знание на върховната църковна власт", признава още Галактион. Това посещение обаче му носело “топли и красиви надежди” и вяра, ще придобие голямо значение за единението на християните.

Старозагорският митрополит заявява твърдо убеждение в каноничността на архонтството и в необходимостта от него. "Ние намерихме за доброто на нашата епархийска църква да даваме това именно звание, тъй като съществуващият награден фонд на БПЦ - Патриаршия, възстановена през

1953 година - в периода на атеистическа политика, е определен от Св. Синод и ние нямайки право самостоятелно да даваме синодални отличия, позовавайки се на българската църковна история и нашето лично убеждение, възродихме архонтския институт, като функция на вътрешно епархийския ни живот, без да претендираме, че действаме от името на Св. Синод на БПЦ", се обяснява в писмото.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?