Дилов-син призова за подкрепа на правителството в защита на АЕЦ “Козлодуй”

Лидерът на Гергьовден и депутат от ОДС Любен Дилов-син призова всички парламентарни и извънпарламентарни политически сили да подкрепят правителството във връзка с развитието на атомната енергетика.

Дилов – син обясни в сряда, че моментът, в който една “дребна авария” в АЕЦ се раздува от медиите в България и Германия, е избран много точно, тъй като след десетина дни в германския парламент започва процедурата по ратификация на договора с България. Предстоят и заседания на германските банки, а днес се навършват и 20 години от аварията в Чернобил.

Това е една планирана акция и летящ старт на организациите, които я правят, в предстоящия дебат за развитието на атомната енергетика в Европа, заяви Любен Дилов-син. По думите му, акцията цели порвала на 14 ядрени проекта, от които “Белене” е най-напред.

България е изключително удобна мишена и сме длъжни, въпреки че Румен Овчаров не ми е любим герой, да подкрепим правителството в неговите действия, призова Дилов –син.

На всички, включително и на еколозите, е ясно, че в близките 20 години атомната енергетика няма алтернативи, каза още депутатът от ОДС.

Той уточни пред Mediapool, че това е позиция на Гергьовден и не обвързва ПГ на ОДС.

Преди ден министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров заяви, че на 1 март не се е случило нищо особено в АЕЦ “Козлодуй” и обществото е уведомено за инцидента в V-ти блок.

След шума, който се вдигна от публикации в германски вестници, след сигнал на бившия шеф на КИАМЕЦ Георги Касчиев, шефът на атомната централа Иван Иванов заяви във вторник, че дефект на 22 от общо 61 от защитните органи на V блок е довел до спирането му на 1 март, но омаловажи инцидента, който случва за първи път в България. Агенцията за ядрено регулиране не е докладвала случая в МААЕ, защото, според Иванов, той е от първа степен по международната скала ИНЕС.  

Касчиев твърди, че става дума за инцидент от втора или трета степен и че съобщението за инцидента е било забавено.

Споделяне

Още по темата

Още от България