Диляна Грозданова напуска парламента

В първия ден от новия парламентарен сезон Диляна Грозданова подаде заявлението си за напускане на Народното събрание като депутат от ПГ на НДСВ.

Грозданова, която е вътрешнополитически секретар на Съюза на свободните демократи (ССД), мотивира решението си с предстоящата предизборна кампания. Тя обясни, че оставането ѝ в жълтата група можело да създаде сериозен конфликт на интереси между НДСВ и ССД, които няма да се явят в коалиция.

Още преди две години Грозданова обяви, че ще напусне ПГ на НДСВ и парламента, но на няколко пъти отлагаше решението си. През ноември 2004 г. тя обяви, че намерението ѝ вече е окончателно.

Присъствието ѝ в групата на управляващите е един от аргументите на Демократи за силна България (ДСБ) и Демократическата партия (ДП) да сочат ССД на Стефан Софиянски като част от управляващата коалиция и да отказват коалиционни преговори. Грозданова обаче отрича причина за излизането ѝ от парламента да са тези обвинения и по никакъв начин не се разграничи от политиката на управляващите.

Тя посъветва депутатите от ДСБ, които излязоха от бившата коалиция ОДС, да последват примера ѝ и да напуснат парламента, а не да се възползват от привилегиите, че са парламентарно представени. Според нея, би било морално избраните по пропорционална листа и влезли в парламента от една политическа формация, да го напуснат, когато направят друга партия.

Усилията на ССД ще се насочат основно към бъдещото представяне на парламентарните избори, каза Грозданова, която е шеф на предизборния щаб. Тя увери, че ССД и занапред ще се стреми към постигане на дясноцентристко обединение с цел да има дясноцентристко управление.

ССД приветства намерението на СДС да води разговори с другите десноцентристки сили, дори за явяване с една обща листа, срещу което ССД нямало нищо против.

Грозданова заяви още, че евентуалната бъдеща коалиция между ССД, ВМРО и БЗНС-НС ще е отворена.

На мястото на Грозданова депутат ще стане Силвия Бадънкова от Партията на българските жени с лидер Весела Драганова.

Споделяне

Още от България