Димът от пожарите в Сибир е достигнал Северния полюс

сн.:Архив

Горските пожари в Сибир продължават да се разрастват и вече са с такива мащаби, че димът от тях е достигнал Северния полюс, според данни от НАСА, предаде Франс прес.

Един от най-засегнатите райони е Якутия, огромна и много слабо населена територия в северната част на Сибир, където ситуацията продължава да се влошава, като тенденцията е да нараства и броят на пожарите, и площта, засегната от тях. Сега горят над 3,4 милиона хектара гори, в това число и трудно достъпни и отдалечени територии.

Според НАСА димът от пожарите в Якутия е преминал над 3000 километра, за да достигне Северния полюс, което се случва, както изглежда за първи път, откакто се води подобна статистика.

Пак според НАСА гъст и стипчив дим от горските пожари е покрил на 6 август голяма част от Русия, което е било заснето от сателитите.

И ако е трудно да се направи връзка между отделен пожар и климатичните промени, последният феномен прави тези катастрофи по-вероятни и руските учени казват, че настоящите пожари са последица от глобалното покачване на температурите.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?